About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Meksikolainen aamiainen eli Chilaquiles


Suurena aamiaisten ystävänä tunnen varsinaista sielujen sympatiaa meksikolaisia kohtaan joiden aamiaisrepertuaariin mahtuu melko väkeviä (kooltaan siis) aamiaiscomboja. Jos olet harjaantunut aamiaisen syöjä, kuten minä, saat annoksen helpostia alas jo aamutuimaan, mutta voit soveltaa tästä myös brunssille tai vaikkapa lounasruuaksi. Krapularuuaksi vielä iltapäivälläkin, varsinaista lohturuokaa siis taas kerran.

Chilaquilesin pääainekset ovat maissitortillat, jotka saavat olla jo vähän väljähtäneitä, punainen tai vihreä salsa ja juusto ja sipuli, loput aineet voivat sitten vaihdella alueittain ja perheittäin. Itse konsultoin Natasiskoa, perheemme pikkutarkkaa Meksikon asiantuntijaa, kun nyt ensikertaa ihan itse valmistin chilaquilesejä. Eli meidän annokseemme kuuluuvat myös hyvin tyypilliset revitty kana ja paistettu muna. Ja salsa on verde!




Chilaquiles
4:lle reilusti

12 pientä maissitortillaa tai maissitortillasipsejä (natural) pussista iso kourallinen/ruokailija
öljyä paistamiseen
1 purkki Salsa Verdeä (löytyy ainakin Pirkalta)
3 kananrintaa revittynä
4dl juustoraastetta (mozzarella, Cheddar, Monterey Jack)
1 sipuli
korianteria tuorepuntti
4 munaa
1 purkki ranskankermaa

tarjoiluun lisäksi
papuja, kokonaisia tai esim frijoles refritos
kypsä avokado


Tortillat ja Salsa Verde pannussa

 Kana: Valmista kana jo vaikka edellisenä päivänä, tai käytä tähteitä, tai osta valmiiksi grillattuja paloja. Jos keitä kananrintapalat kuten minä, keitä niitä vahvassa kanaliemessä ainakin tunti. Vaikka kanat ovat periaatteessa kypsiä jo 15 min jälkeen, vasta tunnin kuluttua ne ovat ihanasti  pehmeitä kahdella haarukalla revittäviksi.

Tortillat: Voit käyttää siis myös nopeasti jo vähän väljähtäneitä maissitortillasipsejäkin, jolloin niitä ei tarvitse paistaa tietenkään öljyssä rapeiksi. Itse käytän pieniä maissitortilloja jotka leikkaan pieniksi kolmioiksi ja friteeraan pannulla parissa erässä n. puolessa sentissä öljyä rapeiksi ja nostan talouspaperin päälle valumaan. Tärkeintä on kuitenkin maun takia MAISSItortillat ja esim, meidän cittarissa ne löytyvät gluteeniton- osastolta, eivätkä ollenkaan muiden texmex tavaroiden joukosta....

Muut valmistelut: silppua sipuli ja korianteri, voit sekoittaa ne yhteen, raasta juusto ellei jo raastettu, kuumenna pavut, kuori ja pilko avokadot.

Lopulta: Kumoa Salsa Verde paistinpannuun, kuumenna se ja lisää sitten tortillakolmiot tai suikaleet hetkeksi sekaan, mutta älä paista mössöksi. Revityt kanasuikaleet voit halutessasi myös lämmittää.
Kokoa annokset lautasille: Alle tortillapalaset, sitten kana, juusto ja sipulisilppu, viereen pavut ja avokado ja tietenkin ne paistetut munat. Sunny side up. Ohenna ranskankermaa kylmällä vedellä, jotta saat siitä juoksevampaa, ja valuta sitä reilusti koko annoksen päälle.
Tarkastajan muutos/jälkisäys: Jokin meni tietysti väärin, eli tarkennuksena; siis salsa pannulle sitten tortillat ja sitten kana ja lopuksi juusto, niin , että sekin ehtii sulaa. Sitten loput päällysteet lautasella. Ja korianteri on tässä tapauksessa ihan oma lisäykseni, minulle kerrottiin, mutta senhän kyllä tiesin. Kiitos natsuli!

Herkuttele ähkyyn asti!
"Tuoksuu Meksikolta", kommentoi Iso-Hoo.
Ja minä vain söin, söin ja söin...
Luultavasti tein myös jotakin väärin (Nata? Uli?), mutta onneksi en itse ainakaan huomannut.

Jos et halua päästää itseäsi helpolla, voit tietenkin valmistaa pyös punaisen tai vihreän salsasi alusta alkaen. Tuo Pirkan Verde ajaa kylläkin asiansa.

Chilaquilesit voit valmistaa myös lasagnen tapaisena uunivuokaruokana, aineet vain kerroksittain ja 20 min. kuumennus uunissa.

Kasvisversion saat jättämällä kanan pois.

Jos mainostin Takoraisua teiniruokana, niin tämä taitaa olla kyllä jo ihan ehtaa äijämättöä!


Valokuvauksellisuus ei ehkä ole tämän annoksen plus+puolia....


Ja koska Tammikuun 2011 ruokahaaste on Latinalainen Amerikka, osallistumma tällä. Käykäähän äänestämässä kun se aika koittaa.... mulla taitaa olla silloin laitosreissu ja vähän kovemmat ponnistukset käynnissä.

2 kommenttia:

  1. Oih mikä aamiainen! Ehkä jo ensi viikonloppuna..

    VastaaPoista
  2. Oi miten herkullisen kuuloista! Pitää pistää muistiin jos kokeilisi itsekkin pian :)

    VastaaPoista