About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

perjantai 27. tammikuuta 2012

Ruusuinen lounas


Älä hyvä ihminen skippaa lounasta, vaikka olisitkin yksin kotona (tai onhan täällä Maitotyttö). Äläkä aina korvaa sitä voileivällä. ...Tälläisiä ääniä kuuluu pääni sisältä, hyviä ajatuksia, mutta miksi ihmeessä negaation kautta ?. Ei ehkä niin hyvä lähtökohta.

Siis kurkkaus kaappiin ja raaka-aineisiin. Sielläpä möllöttää rasiallinen ruusukaalia. Olen ostanut ne sinne mätänemään  jotta voisin kokeilla niiden uunissa paahtamista. Ehkä tästä siis voisi kehitellä myös lounaan.
Ja näin tapahtuikin.

Kyllä se on nyt uskottava, että lähes kaikkea voi paahtaa uunissa. Se on huomattavasti esim keittämistä armollisempi valmistustapa niin maun kuin ulkonäönkin suhteen. Ei niin minuutin päälle. Perunat, porkkanat, sipuli, lanttu, punajuuri, nauris, lanttu, palsternakka; nehän rakastavat uunia. Niin myös kirsikkatomaatit, valkosipuli ja kukkakaali. Bataatti ja parsakaali sekä parsa. Päärynät.Ainaskin. Mutta koskaan en ollut tainnut ruusukaalia uuniin laittaa.

Todistusaineistoa


Mutta ruusukaali siis todistettavasti viihtyy uunissa, hyvästi siis ikiajoiksi vetiset mauttomuudet..

Ruusukaali uunissa paahdettuna

400g. ruusukaalia
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

mausta uunista tulleet vielä esim. parmesan juustoraasteella tai sitruunanmehulla

Leikkaa ikävä kanta reilusti pois ja trimmaa samalla uloimmat likaiset lehdet pois. Puolita ainakin isoimmat. Asettele uuninpelille, pirskottele päälle oliiviöljyä, suolaa ja pippuria ja paista 220 n. 20 min.

Unnissa paahdetut ruusukaalit ovat mainio ja kauniskin lisäke erilaisille liharuuille, mutta voihan niiden varaan rakentaa vaikka kokonaisen lounaan. Ja nyt sitten ihan oman mun mukaan. Minä tein näin


  • Paahdettuja ruusukaalia parmesaanilla ja sitruunalla terävöitettynä
  • Muutama pekoninsiivu, jotka paistuvat uunissa yhdessä ruusukaalien kanssa.
  • Kourallinen paahdettuja pinjansiemeniä.
  • Munakokkelia.
Oli hyvää. Munakokkeli oli ehkä turhaa, mutta tulipa tehtyä. Salaattipedillä olisivat varmaan myös nämä kaikki viihtyneet. Tuo peksu tulee kyllä niin kätevästi ja käryttömästi uunissa.

Ja enpähän skipannut lounasta.








9 kommenttia:

  1. Kylläpäs on taas kovasti uunitettua ruusukaalta liikkeellä! Jos näitä lähikaupan tiskistä tänään löytyy niin tiedän mitä syön huomenna!

    VastaaPoista
  2. Juu, Kattoin kans että Fannis ja Kanelis oli tehty kanssa.

    VastaaPoista
  3. Minusta kaikkea voi paahtaa, ja useimmat asiat paranee paahdettaessa eli ans paahtaa vaan.

    VastaaPoista
  4. Komppaan Jonnaa, kunnon nuketus sopii aika monelle jutulle. Viime keväänä ihastuin uunipaahdettuun parsaan. Maut tiivistyy ihanasti.

    Mäkin muuten söin uuniruusukaalia alkuviikolla. Ropsautin päälle vielä vähän parmesaaniraastetta. Ei pöllömpää.

    VastaaPoista
  5. Höyrytys on toinen kätevä tapa välttää vetisiä ja värittömiä kasviksia. Se sopii ainakin parsalle, kukka- ja parsakaalille, pavuille, potuille, porkkanoille ja niille ruusukaaleille. Tarvitaan vain "lapsuudesta tuttu nakkien lämmittämisritilä" ja kattila.

    VastaaPoista
  6. No joo, ruusukaali on sellanen tosiaan että se saattaa sinne jääkaapin perukoille jumittua. Kyllä se toimii noin ihan varmasti ja sitten muistaakseni jotenkin lorauksen hunajaa kanssa tehtynä uunissa tai pannulla.... puhunkohan omiani, joskus kuitenkin kokki-sukulainen laittoi mökillä jotenin hyvin sitä ;)

    VastaaPoista
  7. Jonna ja Tusla: Mäkin komppaan teitä.

    Luimupupu.: Vitamiinien , värin, rakenteen ja maun säilyvyys ihan vilkkuu silmissä. Miksi tuo höyryttäminen on käytössä mulla aivan liian harvoin. Ehkä kun mulla ei oo tuota nakkendaaliritilää... siis ihmisellä jolla on yhtä sun toista keittiötavaraa. (paitsi elderskiver-pannu, vai mikä se nyt oli...)

    MM: Pannulle voita, hunajaa ja ruusukaalta. Ei tod. huono!

    VastaaPoista
  8. Löysin tänne juuri hakukoneen voimalla kun mietin mitä tekisin rasialliselle ruusukaaleja jotka olivat päätyneet jääkaappiimme. Nauratti tuo lähtötilanne, päädyin eilen mässyttämään leipää aamusta iltaan ja nyt vannoin ja vakuutin että sama ei tapahdu tänään. Onneksi kaalit päätyivät uunin kautta salaattipedille lohen kanssa, ihan lyömätön yhdistelmä! Kiitos ohjeesta, ruusukaalit joutavat jatkossakin uuniin.

    VastaaPoista
  9. Glorian Ruoka&Viinissä oli paahdettuja ruusukaaleja kanss. Niissä oli vielä sitruunankuorta ja valkosipulia, hyvää! Ja tein muuten sun äyriäiskeittoreseptistä kastikeversion (ku mun on niin vaikee seurata reseptejä orjallisesti): keitin kasaan valkkari-katkisliemen melkeen puoleen määrään, lisäsin vaan puolikkaan tomaattimurskapurkin ja keitin pastaa lisäks. Tuli hyvää kun syveni siinä kasaankeitettäessä sen liemen maku!

    VastaaPoista