About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Vähän parempi omenapiirakka



Kerran syksyyn on kokeiltava uusi omenapiirakkaresepti. Minäkin ajattelin kokeilla jonkinmoista mummoankanamerikanpiirasta, mutta sitten törmäsin tähän reseptiin Ruokailmiö- blogissa, enkä voinut vastustaa ajatusta viettelevästä mascarpone-tuorejuustosta kirpeiden omenoiden kera.

Taisin tehdä piirakan hiukan liian suureen vuokaan, koska luulen, että sen oli tarkoitus olla hiukan paksumpi, kakkumaisempi korkeudeltaan. Onneksi sillä ei ollut vaikutusta makuun. Taikinan kanssa jouduin hiukan painimaan. Ainakin omastani tuli niin "rasvaista", ettei puhettakaan sen kaulimisesta. Olisi kai sitä voinut lepuuttaa jääkaapissa, mutta enhän minä, kun ei reseptikään erikseen niin ohjeistanut (omien aivojen käyttö on ihan nou-nou- leivonnassa...).

Siispä päädyin painelemaan taikinan vuuan pohjalle, mutta siinäkin ripottelin reilusti jauhoja, että sain sen taikinamaiseksi. Lopputulos oli kyllä oikein hyvä pohja paiston jälkeen epäilyksistäni huolimatta. Päälliristikot rullasin myös vain jauhotettujen käsieni välissä nauhoiksi. Niitä tuli tosi harvaan, mutta itseasiassa täyte kuorruttuu noin kivasti, että näyttää kuin piirakassa olisi enemmänkin kantta.

Mielestäni piirakka oli hyvän näköinen -ja tuoksuinen- , mutta nyt kun katselen kuvia, en voi olla ajattelematta olisiko näillä samoilla kuvlla voinut julkaista vaikka sipuli-pekoni-piiraan ohjeen?


Parempi omenapiirakka


Pohja:
125 g voita
2 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhoa (tai vehnäjauhoa)
2 rkl sokeria
ripaus suolaa

Omenatäyte:
1,2 l pieniä kirpeitä omenanpaloja (n. 800 g), mulla Granny Smith
1 dl fariinisokeria
½ tl kanelia
2 rkl maissitärkkelystä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl vettä

Mascarponetäyte:
250 g mascarpone-tuorejuustoa (tai 250 g kermarahkaa)
1 kananmuna
2 rkl sokeria
3 rkl vaahterasiirappia (voit korvata fariinisokerilla)
1 tl vaniljasokeria


Aloita omenatäytteestä. Pese omput ja pilko ne noin sentti kertaa sentti kuutioiksi, kuorineen käy. Olen niin laiska , etten jaksa edes porata siemenkotia vaan leikkaan omenan pois sen ympäriltä.  Kaada omenapalat paistinpannulle ja lisää vesi, sitruunamehu, maissitärkkelys, kaneli ja fariinisokeri. Kuumenna keskilämmöllä viitisen minuuttia, kunnes omenat hiukan pehmenevät ja seos sakeutuu. Jos seos maistuu liian happamalta, lisää vielä sokeria.

 Nypi jauhot ja sokeri voin kanssa.vaivaa sen verran, että saat taikinasta pallon.Vuoraa irtopohjavuoka 24 cm leivinpaperilla ja painele reilu puolet taikinasta vuuan pohjalle ja reunoille n. 3cm. Pohja saa olla ohut.

Kaada vähän jäähtynyt täyte pohjan päälle.

Sekoita keskenään mascarponetäytteen ainekset ja valuta seos omenoiden päälle.

Muotoile tai kaulitse lopusta taikinasta ristkkonauhoitusta piiraan päälle.

Paista keskitasossa 200 asteessa 40-50 minuuttia. Pinta saa ottaa reilusti väriä ja rapeutua, kunhan varot että ei pääse palamaan.

Ja nyt vaikein osa. Anna piiraan jäähtyä vähintään 45 minuuttia, ettei se murene irrottaessa. Nauti perinteisesti vanijakastikkeen tai -jätskin kera.





19 kommenttia:

  1. Kuulostaa ihanan rapsakalta tämä sipulipekonipiirakka ja ah vaahterasiirappia mascarponen kanssa! Ja sitten se on vielä noin hienosti laittanut kastikkeenkin esille. Nätti on.

    VastaaPoista
  2. Kyllä se on nätti omppupiiras! Ja varmasti hyvää myös!

    VastaaPoista
  3. Tää on varmasti hyvää! Ja hei, ei leivontaohjeissa SAA sooloilla, menee ihan varmasti pieleen niin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. niinpä...ja pieleen saattaa mennä muutenkin.... :)

      Poista
  4. Alkoipa muuten houkuttelemaan ajatus mascarponesta ja omenoista :D blogimaailmassa on nyt ihanasti omppupiirakkareseptejä, ainoa ongelma on valinnanvaikeus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta, ja joskus se on silti paras se ikivanha köksänkirjan resepti...mutta kyllä tämä oli hyvää!

      Poista
  5. Komia se on! Minullakin olisi omppuja ja mascarponea. Viitsisköhän sitä näin aamusta alkaa leipoa?

    VastaaPoista
  6. No onneksi ei tuoksunut/ maistunut sipulisienipiiraalta! Meilläkin on nyt sellainen läjä omppupomppuja että tarttis tehrä jotakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luinkin toisaalta, että sulla on oikein omppusessiot tänä iltana!

      Poista
  7. No en kyllä söis sipulipekonipiirakkaa vaniljakastikkeen kanssa, yäk.

    Onpa muuten sievä annos ja hyvän kuuloinen resepti. Omiaan aiheuttamaan mä-en-ehi-tekemään-näistä-ompuista-kaikkee -paniikkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä Mari ihmisen pitäis olla vähä ennakkoluulottomampi...
      paniikki sulle ihan oikein!

      <3

      Poista
  8. Mullakin käy piirakoissani monesti mielessä että miltähän tämä muista ihmisistä näyttää :D Mutta hei varmaan huippuhyvää ja kauniskin se on. Miten tuollainen gourmee-kastikeläikkä oikeen tehdään..ois vissii aika munkin opetella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikakurssi. Ota kastiketta lusikkaan ja tiputa se pyöreäksi peiliksi haluamaasi kohtaan lautaselle. Sitten lusikka pesä lautasta vasten siihen keskelle ja vedät puolivauhdikkaasti lautasen pintaa vasten haluamaasi suuntaan.

      Poista
  9. Ihan näyttää omenapiirakalta ja hyvältä sellaiselta - ja jälleen kerran tuli todistettua, että keittiöpyyhkeitä tarvitsee aina ;-) Kauniisti aseteltu annos, söisin!

    VastaaPoista
  10. Piirakka oli great, mitä ei voi sanoa tuosta hämmentävästä keittiöpyyherekvisiitasta...

    VastaaPoista