About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

maanantai 31. maaliskuuta 2014

Piilotettua suolakinuskia


Et kyllä ittekkään pystyisi vastustamaan!

Yhdistin brownies reseptiin suolakinuskiin; suklaisen mehukas brownie suorastaan nauttii päästessään paljastamaan  haukatessa mehukkaita, pehmeitä suolakinuskipiiloja. Suola korostaa ihanasti sekä suklaan, pistaasin, että kinuskin makua.

Vaikeeta ei oo. Ei sisällä munan, sokerin tai rasvan vaahdotusta, ei kinuskin keittelyä, ihan pikkuriikkisesti vain etukäteissuunnittelua ja senkin voi koittaa laistaa, jollet vielä eilen tiennyt leipovasi näitä tänään.

Reseptin taustoja löytyy myös eilisestä jutusta. Mennään nyt saman tilaisuuden pimeässä otetuilla kuvilla.

Täs mitään kuvia tarvita!


Suolakinuski-brownies

100g voita
100g tummaa 70% suklaata
2dl sokeria
3 munaa
2,5 dl  Myllärin vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1 rkl pikakahvijauhetta
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl vanilliinia tai -aromia
2dl paahdettuja ja rouhittuja pistaasipähkinöitä
sopivasti suolakinuskia

suolakinuski
1 dl valmista kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa
1- 2 tl sormisuolahiutaleita

Nykyään marketeissa on valmista kinuskikisi keitettyä kondensoitua maitoa, dulce de leche, samassa hyllyssä sen kondensoidun normaalin vieressä (ja saman merkkistä), ei tarvitse itse alkaa keittelemään kolmea tuntia. Tätä ei Tomikaan tiennyt! Eli avaat vain purkin ja sekoitat sinne n. 1,5 tl sormisuolaa. Levitä tuorekelmulla vuoratulle lautaselle ja pakasta yön yli. Näin voit leikata levystä pikkupaloja jotka voit sekoittaa taikinaan ilman että ne sekoittuvat ja katoavat itse taikinaan.

brownies

Sulata rasva kattilassa, yhdessä paloitellun suklaan kanssa miedolla lämmöllä. Ota pois liedeltä ennen kuin palat täysin sulaneita ja sekoittele tasaiseksi, suklaa jatkaa sulamistaan kyllä. Sekoita joukkoon sitten sokeri ja munat yksitellen vatkaten, lopuksi yhteen sekoitetut kuiva-aineet. Brownies-taikinan sekoitus onnistuu ihan ilman sähkövempaimia näppärästi.

Sekoita lopuksi taikinaan jäiset/ kohmeiset kinuskipalat  ja pistaasit.

Jollet ollut varautunut pakastusoperaatioon, voit kokeilla taikinan kaatamista ensin paistovuokaan ja sitten toisella lusikalla kaivaa kuoppia, johon toisella pudotat kinuskia. Hiukan vaivalloista, mutta tehtävissä.

Paista suklaaruudut siis pienessä nelikanttisessa, voidellulla leivinpaperilla vuoratussa brownies-vuoassa.  (Vähän suurempi kuin neljännes uuninpellistä ja tietysti syvempi.) Voit kokeilla myös pitkulaista leipävuokaa, jolloin saat leikata brownies siivuja.

Paista 175 asteessa n. 20 minuuttia, kakku saa jäädä tahmeaksi, älä siis paista rutikuivaksi, kypsyy vielä jäähtyessäänkin.

Koristele pistaasirouheella, tomusokerilla ja ehkä muutamalla hiutaleella sormisuolaa. Sopii isompina ruutuina reheväksi aterian jälkkäriksi vaikka jäätelön kanssa, juhlatarjoilussa leikkaisin aivan pieniksi minipaloiksi, sellaiseen nämä voisi paistaa myös uuninpellillä, luulen että ohje 2,5x on hyvä.

Eivät ole hirmumakeita, vaan hirmuhyviä, kiitos tumman suklaan ja normireseptistä vähennetyn sokerin.

Sen vielä sanon, että nuo pehmeät suolakinuskitaskut on kuin pieniä lottovoittoja syödessä!


26 kommenttia:

  1. Voi hyvänen aika mikä resepti! Kuullostaa niin taivaalliselta :)

    VastaaPoista
  2. Niin joo, miten pääsen liittymään lukijaksi? En löydä sitä täppää mistään, olisi kiva jos nämä reseptit tulisi automaattisesti siihen Bloggerin etusivulle :)

    VastaaPoista
  3. Nyt siis kaupan hyllyltä hakemaan tuota valmiiksi keitettyä kinuskia, nams... ja browniessien tekoon!
    Kiitos, kuvat tulivat perille =)

    VastaaPoista
  4. Senkin piilottelija. Mahtava ressu.Jälleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elämänfilosofiani " piilottele kynttilääsi vakan alla" alkaa läikkyä jo reseptienkin puolelle...
      ;-)

      Poista
  5. Emmäkestä. Heti kun mun kesäkunto-ruokavalio loppuu, nämä on ekat mitä teen. Oikeasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. : D
      ...se piilotettu suolakinuski missään bkinirajoilla näy...

      Poista
  6. Mulla on jostakin syystä kauhea ennakkoluulo tuota suolaa kohtaan - siis ei suolaa yleisestä vaan suklaassa/kinuskissa/jäätelössä. Pitää ehkä joku kerta testata näitä, josko siitä ennakkoluulosta sillä päästäisiin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ooh mikä makujen maailma sua vielä odottaakaan!

      Poista
  7. Toi vuoka kuulostaa kamalan pieneltä, vain noi neljännes uunipellistä. Vai onko sulla superisot pellit? Saisko mittoja, että osaisi tehdä oikean kokoisessa vuoassa? Kuulostaa nimittäin ihan älyttömän herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt mä laiska jouduin sitte hakemaan sen mittanauhan. :)
      24x24 senttiä.

      Poista
  8. Sä oot just tommonen kinuskin piilottelija. Tämä on niin valtavan sensuelli resepti, että olisin aika valmis kruunaamaan sut lakeuksien - ehkä jopa Suomen - Nigellaksi.

    (No niin, nyt mä sitten näen sut hipsimässä yöpaidassas teidän tuplajääkaapille kaivamaan yöherkkuja ja lipomaan sormenpäitäs.)

    VastaaPoista
  9. OMG, nyt on kyllä olo kuin lottovoittajalla - ja ihan ilman miljoonia!!!!
    Tätä herkkua täytyy saada viimeistään omilla synttäreillä;) Näyttää luvattoman hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ja palaute sukseetarinat ja muutkin sitten tänne kans!

      Poista
  10. Voi jehna.

    (En pysty nyt muuta kommentoimaan tässä akuutissa suolakinuskibrowniepuutteessa.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on muuten erityisen hyvää just taaperoiden äideille! Palkitsee ja auttaa jaksamaan...

      Poista
  11. Voi Nanna, sinä olet nero! Mikä mahtava idea pakastaa kinuski etukäteen!!!

    ps. Löysin Kevät-messuilta tomatillon siemeniä. Toivon kuumaa ja pitkää kesää, muuten en ehdi saada satoa kun olen vähän myöhässä niiden kanssa. Mutta ensi vuonna sitten uudestaan. Ja taitaa tomatillot olla kuuminta hottia tänä vuonna, nyt viimeksi bongasin niistä sivun kokoisen jutun Kotilieden puutarha-lehdestä, ja muuallakin niitä on hehkutettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kun aikansa kattoo kaikkia ruokaohjelmia, niin tuloo nämä tekniikatkin tutuksi.

      Mä niin pidän sun tomatilloille peukkuja. Kesä on kuuma ja pitkä, se onyt päätetty:

      Poista
  12. Moi! Keittelin ensi vankan kinuskin kermasta, kun se oli lähellä viimeistä käyttöpäivää. Ei jäätynyt, joten heittelin nokareita taikinaan. Kinuski painoi pohjaan ja levisi suureksi osaksi taikinan alle. Maku oli kyllä mainio, ja brownies-palat hävisivät pakastimesta nopsasti. Vähän kaduttaa, että laitoin pakastimeen, koska ovi kävi niin tiuhaan, että varmaan muodoistui lisää jäätä seiniin. Nyt tein kondesoidusta maidosta kinuskin, koska ei meillä myydä valmista, eikä sekään tunnu jäätyvän. Kokeilen silti lepioa siitä!

    Mikä neuvoksi?

    Jopsu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Jopsu!
      Juu, pieni "ongelma on ilmennyt. eli tuo kondensoitu kinuski ei todellakaan normi pakkasessa jäädykään kivikovaksi (itse keitetyn tavallisen kyllä pitäisi). Eihän se mullakaan jäätyny, mutta luulin että se ei vaan ollut tarpeeksi kauan pakkasessa...
      Pakkasen kautta kondensoitukinuski on kyllä jähmeää ja helpompi käsitellä ja kun vähän tein lusikalla taikinaan kuoppaa, pudotin siihen lusikallisen kinuskia ja vedin vähän taikinaa päälle, niin kyllä kinuski pysyi ihan hyvin paikallaan keskellä taikinaa, niinkuin kuvistakin huomaa. Älä siis tee kploja pohjaan asti. En oikein muuta osaa siniulle sanoa, muutakun että käytät ainakin jähmeää kinuskia, jollei jäätynyttä ja teet kolot aika pintaan. Toivottavasti onnistut.
      Sillä hurjan herkullisiahannämä ovat!

      Poista
  13. Hei Nanna,

    Palasinpa vielä kertomaan kondensoidusta maidosta keittämästäni suolakinuskista tässä ohjeessa. Onnistui paremmin kuin kermasta keitetty, koska kinuski ei mennyt uunissa taikinan alle. Vaikka kinuski ei jäätynytkään. ei ollut hankalaa heitellä klomppeja taikinan päälle pellille. Kaadoin vähän taikinaa sitten kaiken päälle, ja levittelin. HYVÄÄ TULI!

    Jopsu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Eli mitä opimme? Reseptissä toimii nimenomaan kondensoitumaitokinuski, vaikkei se jäädykään, mutta on tarpeeksi jäykkää kuitenkin.!

      Sä oot ollu nyt oikein mun kinuskitestaaja!

      Poista