About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 17. huhtikuuta 2014

Nyhtää ankkaa uudella tavalla



Ankka on erinomaisen herkullinen lintu. Maukas muttei kuiva. Ja erittäin helppo valmistaa. Älkää kehdatko tulla väittämään muuta. Ainakin jos sen valmistaa uunissa suussa sulavaksi nyhdöksi. Ja muullalailla en ole uskaltanut sen kimppuun käydäkään.

Yleensähän olen valmistanut kokonaisen ankan Pekingin ankan tyyliin. Samoissa makumaailmoissa liikutaan nytkin. Tässä ainekset kietaistaan vietnamilaiseksi kesäkääryleeksi, jolloin saadaan aikaan ihan erinomaista hipparuokaa, kevään ja kesän partyihin, näppärästi sormilla syötäväksi, vaikka sitten seisaaltaan.


Tai nyhdin ihan vanhalla tavalla, käyttökohde vain oli uusi
Pakkasestani löytyi kaksi ankankoipea. Haudutin niitä pitkään uunissa ja lihasta tuli ihanaa (ja sitä tuli kahdesta koivesta nyhdettynä tosi paljonkin). Nyhdetystä ankasta olisi varmaan moneksi, minä nyt en saanut päästäni noita kesäkääryleitä. Vähän uutuusvinkkeliä on tuo kurkun olomuoto, muistan nähneeni jossain ruotsalaisessa ruokalehdessä kuinka kurkku siivutettiin ohueksi ja käärittiin noin hauskasti rullalle. Tämä on muuten aika kiva idea, koska jos sinulla on täytteenä vaikka suikaloitua porkkanaa, ei tikut pääse pökkimään riisipaperia rikki. Tässä on kuitenkin tosi simppelit täytteet: Ankkaa, kevätsipulia, kurkkua ja yrttejä.


Nyhtöankkaa riisipaperissa
 25 kpl (ainakin)

2 ankankoipea
1 dl ruokaöljyä
1dl soijakastiketta
1dl siirappia
2 tl kiinalaista viismaustetta
1 tl inkivääritahnaa
suolaa

25 riisipaperia
1 iso kurkku
5 kevätsipulia
tuoreita yrttejä, esim minttu, lehtipersilja, basilika, korinteri

tarjoile kiinalaisen luumukastikkeen tai hoi sin -kastikkeen kanssa

 Hiero koipien pintaan suolaa. Aseta ne sitten pienen padan (tai muun uuniastian) pohjalle nahka eli rasvapuoli ylöspäin. Kaada päälle liemi, johon olet sekoittanut öljyn, soijan, siirapin, viismausteen ja inkiväärin. Laita 10 min. 220 uuniin, käännä uuni sitten 120 asteeseen ja pistä kansi tai folio päälle. Anna muhia n. 4 tuntia, kunnes liha putoaa luista.

Nosta koivet liemestä, revi lihoiksi ja suolaa lihaa tarvittaessa. Voit myös kostuttaa lihaa hiukan paistoliemellä. Anna jäähtyä.

Rullia varten varaa laakeaan astiaan lämmintä vettä ja levitä pöydälle kasteltu keittiöpyyhe, Silppua kevätsipuli ja yrtit ja sekoita ne yhteen. Suikaloi kurkku mahdollisimman ohuesti n. 10 cm pätkiin.

Kastele riisipaperi kerrallaan veteläksi vesiastiassa ja siloita se sitten märän pyyhkeen päälle. Pistä kaksi kurkkusiivua vierekkäin, pääkke nyhtöankkaa ja yrttisipulisilppua. Taita ensin ympyrän reunat keskelle ja rullaa sitten (suht ohueksi, mieti kevätrullaa) rullaksi.

Äläkä tuu väittään että tämä on vaikeaa. Ei ole.

Rullia ei voi latoa päällekkäin koska ne tarttuvat toisiinsa. Kokeile hiukan kosteaa leivinpaperia rullien väliin, jos teet ne ennakkoon, ja säilytä jääkaapissa.

Inspiroiduin tähän reseptiin  Oivapari- reseptikilpailun myötä. Siinä kevään ja kesän mittaan etsitään oivia pareja viinien  ja ruuan muodossa. Ennakkoluulottomasti, mutta maistellen. Paritin tämän ruuan herkullisen keveän Castillo de Molina Pinot Noirin kanssa. Siksi valitsin dippikastikkeeksi myös pehmeän makoisan luumukastikkeen ärhäkämmän vietnamilaisen dippikastikkeen sijaan.

Oiva pari. Ihan ehdottomasti.

Kilpailun järjestäjä sponsoroi ruuanlaittoon inspiroivat viinit

*Castillo de Molina Reserva Pinot Noir 2011 (juuri tämä siis) valittiin muuten 600 maistellun viinin joukosta Vuoden viiniksi 2014. Sen keskitäyteläinen  ja keskitanniininen marjaisan hedelmäinen olemus sopii  mm lihaisille pastakastikkeille, chilillä maustetulle possunlihalle, linnuille yms. Ja nyhdetylle ankalle riisipaperissa...

10 kommenttia:

  1. Ihana idea! Ihan voittaja-aineista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinku parikymmentä muutakin lukemaani reseptiä... osa oli pudonnu jopa voimajuomapataan... ;D

      Poista
  2. Hyvin nyhdetty. Omalla sorminäppäryydellä noista rullista ei ehkä tulisi ihan noin sieviä. Pohjanmaalla ei selvästi olla ensimmäistä kertaa pappia kyydissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun oppii ettei se oo niin nöpön nuukaa niin kaikki onnistuu!

      Poista
  3. Rakastan pekingin ankkaa, joten tämän täytyy olla hyvää! Hieno idea noi kurkut. Tulisikohan tuolla tyylillä meidänkin rullista vähemmän kondomiviritteisiä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No en mä nyt noitakaan tuas kuvas kehuis tuon riisipaperin taittelun suhteen. Mutta asiansa ajaa kyllä! Vrt ed. kommentti.

      Poista
  4. Oma ankkakokemukseni ei ollut kovin kummoinen, kun sitä joskus ravintolassa tilasin. Mutta näissä kuvissa se kyllä näyttää ihan erilaiselta ja paljon herkullisemmalta, pitänee joskus antaa ankallekin toinen mahdollisuus. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ravintoloissa saa niin paljon huonoa ruokaa! Joskin kyllä myös erinomaista, mutta luvattoman huonoakin. Kyllä ankka on oikeasti hyvää.

      Poista
  5. no onpas hieno :-) mä puolestaan väkersin pari viikkoa siitä ankkaconfitistani vastaavanlaisia, mutta ihan toiseen tarkoitukseen¨! Saas nähdä nähdäänkö ne vielä blogissakin...! Onnea skabaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ainaskin nyt uteliaisuus heräs. "Vastaavanlaisia, mutta toiseen tarkoitukseen?" Korvatulpiksi? Niskatyynyiksi?

      Poista