About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 7. toukokuuta 2015

Kakuttaa



No ihan varmasti kakuttaa! Jos aamiaisrutiiniisi kuuluu jokin muu sanomalehti kuin Hesari, on suuret mahdollisuudet, että Ruokatorstai-osion kohdalla silmiesi eteen avautui pieni kevään kakkuextra. Toivottavasti ei menneet kahvit väärään kurkkuun! Mun kakkuja.

Sain toiveen valmistaa 4 erilaista kakkua. Samalla kävimme läpi kakkutrendejä meillä ja maailmalla. Koristelu on mielestäni tällä hetkellä rennompaa kuin aikaisemmin, kastikkeet, kuorrutteet ja täytteet saavat tursuilla ja valua. Kakuista täytyy löytyä myös tekstuuria, pähkinät, nougat, lastut, keksinmurut, marengit; kaikkea löytyy kakun pinnalta ja sisältä. Yhtä lailla suositaan aitoutta; oikeat marjat ja hedelmät, kukat ja yrtit ovat aivan omiaan niin kuorrutteen päälle kuin nyt niin kovassa huudossa oleviin alastomiin kakkuihin, joissa kakkua ei siis peitetä tomusokeria kummemmalla pinnoitteella.

Itse kakkutaikinatkin ovat tuhteja ja täyteläisiä. Niissä saattaa maistua vaikka porkkana, punajuuri tai palsternakka tai kardemumma. Vahvoja ovat siis myös mausteet. Ellet laita sitten ruusuvettä. Ah, niin herkkää ja eteeristä, mutta itse asiassa vähän kuin kuin vanilja eli annostellessa täytyy olla tarkkana. Liika on nimittäin helposti liikaa.

Huudossa ovat monikerroksiset kakut, mutta myös pienet ja sievät, mielellään korkeat. Kevään juhlakautena kannattaakin miettiä valmistaako mieluimmin kolme pientä ja suloista kakkua kuin yhden massiivisen. Pieni kakku kuluu nopeammin, eli pöytään saa vaihtaa taas uuden kauniin kakun kun isoa nirhattua kakun puolikasta saa katsella tuntitolkulla.



Gluteenittomaksi vaihtoehdoksi rakensin suklaiselle pohjalle varmasti kaikille maistuvan mousse/hyydykekakun viinimarjoista. Siinä tulee luonnostaan kaunis liukuväriefekti kun mustaherukan laittaa alas ja hennon värisen punaherukan sen päälle. Mustaherukka ja suklaa on muutenkin herkkuyhdistelmä omaan makuuni. Lisäksi kakku on helppo toteuttaa, en edes paseerannut marjoja vaan ajoin ne vaan sileäksi sauvasekoittimella.



Naked cake eli alaston kakku on pohjantekourakkaa lukuunottamatta hyvin helppo valmistaa. Ja uskokaa vaan, tomusokeri on ihana aine, jota siivilöimällä kaikki kakun pintavirheet saa piiloon. Itse valmistin 3 erikokoisessa vuuassa yhteensä 12 munan pohjaelementin, mutta ajattelin, että itseasiassa kakun voisi helposti valmistaa vaikka Äitienpäiväksi, isä ja lapset yhdessä (IsoHoo pääsee taas pälkähästä kun on merillä!). Jos varsinainen leivontaurakka ei kiinnosta, voi kakussa aivan hyvin myös oikaista ostamalla 3 kaupan valmispohjaa ja leikkaamalla vaikka erikokoisten lautasten avulla 2 pohjaa pienemmiksi ympyröiksi (esim kakkulautanen ja kahviasetti). Nuo kaupan pohjat ovat valmiiksi halkaistujakin. Väliin vain rahkaa, kermaa ja hedelmiä tai marjoja, pinnalle marjoja tai hedelmän paloja. Ai niin, älkää unohtako tomusokeria!



Jos erikoisuuksista puhutaan, niin mitä sanotte tästä johanneksenleipäpuu kakusta? Toiselta nimeltään johanneksenleipäpuun hedelmistä valmistettava jauho tunnetaan carob-jauheena. Se on gluteeniton (vaikka tämä kakku ei sitä olekaan koska mukana on myös vehnää) kaakaota muistuttava aine, hyvinkin makea mutta ei sisällä kuin pienen osan kaakaon rasvasta ja energiasta.  Kakkutaikina on siis tummana carobista, myös väliin tulee vanukas carobista ja niinikään pinnan voikreemissä löytyy carobia.  En minä tästä rikkaasta, mehevästä ja makeasta kakusta nyt varsinaisesti suklaata löytänyt, mutta jos mietitte taatelikakkua, niin ollaan jo lähellä tämän kakun makumaailmaa. Carob-jauhetta, jonka olemassaolosta kuulin vasta pari kuukautta sitten löytyy ainakin Cocovin valikoimasta, omani ostin Punnitse&Säästä- liikkeestä. Käsittääkseni luontaistuotekaupoistakin saattaa löytyä. Kakkua oli myös todella helppo leikata.


Kaikkien mausteisten ja tuhtien kakkujen äiti ja oma lempparini saattoi kuitenkin olla tämä banaanikakku. Mehevän mausteista banaanikakkua, välissä kerman ja tuorejuuston sekoitusta, päällä ihastuttavan valuvaa kinuskia (tietenkin juuri sitä pehmeää, mutta paksua karamellisoitua maitotiivistettä), paahdettuja maapähkinöitä ja sormisuolahiutaleita.



Eikä unohdeta salaista asetta, ihanaa  tummaa rommia.

Toimittajan ja kuvaajan lähdettyä otin äkkiä itsellenikin pari valokuvaa. Ja sitten tajusin olevani neljän kakun loukussa.

Onneksi  vain puhelinsoitto ja viinimarjakakku matkasi Animagi eläinsairaalaan ja kerroskakulla kuittasimme parin viikon takaisen Urhon tippumisen  ratsastustunnilla eli kakku matkasi Koivusalon tallille, jossa on traditiona viedä kakku, mikäli on tahtomattaan joutunut jalkautetuksi ratsunsa selästä. Kakun kuva, jonka ratsastuksenopettajani Tanja julkaisi FB:ssä kommentilla "...että tälläänen putoamiskakku... nostaa riman aika korkealle seuraavalle"sai osakseen valtavasti tykkäyksiä. Kommenteissa vihjattiin (tai itseasiassa ihan suoraan sanottiin), että olin tehnyt varsinaisen karhunpalveluksen kaikille tuntiratsastajille. Epäilivät nimittäin, että ratsiopettajalla on melkoinen kiusaus antaa ratsastajille taitoihin nähden liian haastavia hevosia ja tehtäviä estetunneilla, jos putoamisen tuloksena saadut kakut alkavat olla tälläisiä.

Ihan oikeasti, kakuntekijää lämmitti nuo sanat! (Enkä puhu nyt tunteiden kuumenemisesta.)

Rommibanaanikinuskisuolamaapähkinä-ihastus pilkottiin uudelleen ja uudelleen paloiksi kun yritimme lasten kanssa ottaa perhe puuhaa yhdessä-kakkukuvaa erästä projektia varten seuraavana päivänä. Asiaan kuului kaikenlainen sormella päällyksen koukkiminen, eli kakku syötiin ehkä hiukan epätraditionaaliseen tyyliin.

Reseptit kakkuihin löytyvät tänään torstaina 7.5 Lännen Median levittämänä maakuntalehdistä Aamulehti, Satakunnan Kansa, Lapin Kansa, Kainuun Sanomat, Pohjolan Sanomat, Ilkka, Pohjalainen, Turun Sanomat, Kaleva, Keskipohjanmaa, Hämeen Sanomat ja Forssan Lehti. 


41 kommenttia:

  1. Mää näin sun kakkus aamulla. Kauppalappuun kirjoitin heti tummaa rommia ja carobia. Tiedän mistä saa tummaa rommia, mutta piti kysymäni, että mistä sitä carobia saa, mutta täältähän se selvis. T:Hanna

    VastaaPoista
  2. Voitko tulla meille leipomaan kakun? ettei äiti pety kun itsellä ei ole noi kakkuhommat hallussa :D ihania kakkuja koko postaus täynnä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sä luulet vaan. Musta tuntuu, Anne, että sulla alkaa olla ihan kaikki hommat hallussa. Mun neuvo on, että seuraa reseptiä, ummista silmät pieniltä virheiltä. Ai niin, ja peitä ne tomusokerilla.

      Poista
  3. Ihanann näköisiä kakkuja. Tarttis vaan saada joku noista lehdistä käsiin jostain...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Luulis nyt että joku noista 12 jostain.

      Poista
  4. Neljän kakun loukku, mikä hirveä kohtalo!
    Järjettömän upeita kakkuja sanon minä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä tässä blogihommassa joutuu niin uhrautua; 4 kakun loukku. You can't begin to imagine!

      Poista
  5. Tosi hienoja kakkuja ja ruokatorstai on kova! Hienoa että pyysivät sua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vain toinen ruokabloggaaja voi syvästi ymmärtää toista :) .

      Poista
  6. Mä veikkaan, että tallilla alkaa teidän ratsastajan kohdalla olla kepposia, jotta kakkujen laatu varmistetaan :D! Mä en yleensä ole niin kovasti kakkujen perään, mutta nämä näyttävät sellaiselta että voisin alkaa ymmärtää asian päälle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä yhteydessä ehkä hiukan kuulostaa erikoiselta, mutta en ole minäkään oikeasti kakkuihminen. En edes ota yleensä täytekakkua jos sitä on juhlissa tarjolla. Siksi sorrunkin sitten kaiken maailman erikoisuuksiin.

      Poista
  7. Onpas hienot ja houkuttelevat kakut! Onko nämä Hesarin ruokatorstaissa? Netissä missään? Ei täällä mitään noista lehdistä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No Hesarissa se ei kyllä ole. Mutta tosiaan kaikissa muissa noissa lehdissä. Nyt pitää vaan mennä jonnekkin ärrälle etimään vaikka aamulhteä. Voin mä laittaa sulle nuo resepti sähköpostitsekkin, jos haluat.

      Poista
    2. Kiitos, mielellään ottaisin reseptit! Hitsi, tänään ei ärrälle ehdi, huomenna jo myöhäistä. Blogista löytyy yksi meiliosoite kuvani takaa.

      Poista
  8. Ja kirjastosta tietysti, jos on kulkua.

    VastaaPoista
  9. Upeeta Nanna, ja niin herkullista.
    Naurattaa toi kakun vieminen tallille. Kuka senki on keksinyt :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Epäilemättä kakunhimoiset ratsastuksenopettajat...

      Poista
  10. Upeita kakkuja! :) kokeiluun menee ehdottomasti tuo banaanikakku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos oli yhtään inspiraatiota!. Tavoite saavutettu!

      Poista
  11. Olipa suuri ero kuvilla lehti/blogi ja blogin eduksi!
    Suussa kutkuttaa jo pelkkiä kuvia katsoessa ja blogia lukiessa.

    VastaaPoista
  12. Hyvin on kakuttanut :) Pitää käydä kirjastossa selaamassa lehdet!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kunnon kakutus silloin tällöin kuuluu asiaan!

      Poista
  13. Oi ,onko mitään mahdollisuutta että skannaat sen kakkujuttusi tänne... Nameja kakkuja:) Carobista muuten,Tel Avivin suomalaisen kirjaston viereisessä puistossa on carobpuita:kävin just tällä viikolla katsomassa mutta ne palot ovat vielä vihreitä.Kunhan kypsyvät,,käyn keräämässä ,teen nykyään itse carobjauheet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toinen aani tolle ohjeitten skannaukselle, ma luulen etta meidan kirjastossa ei ole mitaan noista lehdista :)

      Toi banaanikakku kiinnostaisi erityisesti...:)

      Poista
    2. Katotaan mitä kerkeen tehdä... Pitää varmaan banaanikakku saada eetteriin ainakin.

      Poista
  14. Mää olin myöhästyä töistä, kun lääpin niitä kakkukuvia Kalevan sivuilla. Ja aattelin, että mää melekein tunnen tuon Nannan :) Hienot kakut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja mä melekeen tunnen sut! :) kaikista hienointa on, että kun sitten tapaa teitä melkein tuttuja luonnossa, olette just niin ihania ja tuttuja kuin kuvittelikin.

      Poista
  15. Ihania kakkuja taas Nanna ja apua, mikä herkku tuo banaanikakku on! Olen todella huono kerman pursottamisessa, joten sokerimassakakkuja on meillä useimmiten nähty. Alaston kakku ja uudet trendit ovat enemmän kuin tervetulleita meidän juhlapöytään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minäkin olen paljon tehnyt sokerimassakakkuja,Koristeluista kunsaa niin upeita, ei tuollaisia olisi osattu parikymmentä vuotta sitten edes kuvitella. Sokerikuorrutuskakun miinuspuoli on kuitenkin mielestäni se kuorrutteen maku siinä kakun päällä, melkein kaikki muut kuorrutteet ajavat ohi. Mutta maku ja tottumuskysymyksiä. Ja marsipaani on ihanaa.

      Poista
  16. Aivan ihania kakkuja, tekisi mieli tehdä vaikka kaikki neljä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jos nyt ottaa "4 kakkua, jotka haluan tehdä elämässäni" - projektiksi, niin varmasti kerkee! :)

      Poista
  17. Paljonko sokeria tulee viinimarjakakun pohjaan, reseptistä se puuttuu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Missä lehdessä tämä muuten oli? Se oli tosiaan jäänyt pois ja Turun Sanomien tarkka ruokatoimittaja huomas sen ja tehtiin viime hetken korjaus. Näköjään tieto ei sitten harmittavasti kaikkialle ehtinyt....

      Poista
    2. Moi, tieto puuttui Aamulehdestä. Päättelinkin tuon 1 dl ja hyvää tuli!

      Poista
    3. Hups, vastaukseni meni näköjään tuonne alempaan kommenttiin!

      Poista
  18. Ihana kakkujuttu, olipas kiva yllätys torstaina lehteä lukiessa! Ja pistin heti vinkit mieleen, ja tänään ripottelin omien tekeleiden päälle heti tomusokerit :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sääli, iso levikki kun on. Mutta tietysti oma vika. Vaikeaa on vaan oman tekstin oikoluku!

      Tuo pohja on muuten tosi ihana, äitini teki kakun äitienpäiväksi ja olivat sitä mieltä että parempaa kun se ainainen kova keksipohja. Mä kyllä oon heikkona figestivekeksipohjaankin.

      Poista
    2. Kiitos serkkuseni! Tomusokeri rules...Toisaalta, harvemminhan meirän suvus joutuu virheetä peitellä! :)

      Poista