Kunnon makkaran syvin olemus aukenee kylmänä.
Saksalaistyyppinen makkarasalaatti sitoo yhteen yksinkertaiset raaka-aineet
selkeästi tavalla, joka ei jätä maussa toivomisen varaa. Lihaisa, laadukas
Kunnon lenkkimakkara tempaa mukaansa vahvan mustaleimaemmentalin, suolakurkku
ja punasipuli täydentävät aromikkaalla salaattipedillä lepäävää yhdistelmää ja
kaiken kruunaa vahvasti kirpeä, etikkainen kastike. Salaatti ei seuraa
karsasta: Sen seuraan sopii yhtä mainiosti rapeakuorinen patonki kuin vahvan
rukiinen limppu. Tarjoile
lounassalaattina, salaattibuffetissa tai saunaoluen kaverina. Varoitus: Salaatin makumaailma saattaa
aiheuttaa lievää riippuvaisuutta.
Kunnon makkarasalaatti
3-4:lle
250g Snellmannin Kunnon lenkkimakkaraa
175g mustaleimaemmentalia
1 punasipuli
1 suolakurkku
1 rkl rypsiöljyä
3 rkl valkoista balsamicoa tai valkoviinietikkaa
½ punttia persiljaa
1 tl sokeria
Suolaa ja mustapippuria myllystä
Tarjoiluun sekoitus aromaattisia pikkulehtisiä salaatteja esim. rucolaa,
mitsunaa, pinaattia
Aloita valmistamalla kastike. Sen kuuluu maistua kielellä
kirpeän etikkaiselta, joten maistele öljyn ja etikan suhdetta
sekoitusvaiheessa, suhde saattaa vaihdella käyttämäsi etikan mukaan. Sekoita kastike esim. pienessä kannellisessa purkissa
ravistellen yhteen öljy, etikka, silputtu persilja, sokeri, suola ja
mustapippuri.
Kuori ja puolita punasipuli ja viipaloi puolikkaat
mahdollisimman ohuiksi renkaan puolikkaiksi. Lisää sipulit marinoitumaan salaatinkastikkeen joukkoon.
Kuori makkara ja leikkaa se pitkiksi tulitikkumaisiksi
suikaleiksi. Paloittele juusto samaan tyyliin. Kuutioi suolakurkku pieniksi
kuutioiksi. Sekoita kaikki ainekset yhteen ja kaada salaatinkastike päälle,
sekoita. Salaatti saa mielellään marinoitua jääkaapissa, mutta sen voi syödä
hetikin.
Tarjolle tuodessasi kokoa salaatin alle iso keko erilaisia
salaatinlehtiä ja nostele makkarasalaatti keon päälle. Salaatista valuva
kastike maustaa myös salaatinlehdet.
Vaikeintahan tässä salaatinteossa oli pitää pienet pullukat sormet erossa kuvausvaihessa...
Kun lopulta olin löytänyt viimeisenä osallistumisvuorokautena mainoskamppanjan siivittämänä ei oota myyvistä kaupoista tätä helmikuun alussa lanseerattua Snellmannin Kunnon makkaralenkkiä, valikoitui reseptiksi tämä perinteisen keskieurooppalaisen makkarasalaatin tyyppinen annos. Näitähän ei hirveästi Suomessa harrasteta, toivottavasti tämän kilpailun myötä resepti saa vähän nostetta meilläkin. Salaatti on nimittäin rehellisen hyvää.
Resepti osallistuu yhdessä 24 muun ruokabloggarin kanssa Snellmannin uuden lenkin kunniaksi järkestämään makkarareseptihaasteeseen. Käy nappaamassa kilpailusivustolta uusia tuulia makkararepertuaariisi ja tykkää samalla suosikkisi voittoon. Yhteystietosi jättämällä osallistut äänestäjänä arvontaan, jossa mahdollisuus voittaa illalinen kahdelle huippuravintolassa hotelliyöpymisineen. Äänestykseen pääset klikkaamalla alla olevaa kuvaa.
1. Laadukkaat raaka-aineet
Me Snellmanilla haluamme valmistaa kaiken niin hyvin kuin mahdollista ja laadun suhteen emme halua tehdä kompromisseja. Raaka-aineiden on oltava laadukkaita ja puhtaita. Sian- ja naudanlihan tulee ollaeettisesti tuotettua suomalaista lihaa omilta perhetiloiltamme. Kunnon lenkkimakkara sisältää 77 %suomalaista lihaa.
2. Ei kamaraa
Kamaraa eli siannahkaa käytetään yleisesti lihajalosteissa. Siannahka ei sinällään ole epäterveellistä,
kuitenkin makkarasta tulee kuumennettaessa vetisempi, mikä vaikuttaa kielteisesti koostumukseen.
Makkaran maku on myös paljon parempi ilman siannahkaa. Snellmanilla emme käytä
makkaroissamme kamaraa eli siannahkaa, vaan pelkästään kunnon suomalaista sian- ja naudanlihaa.
3. Ei natriumglutamaattia
Natriumglutamaattia käytetään lihajalosteissa ja valmisruuissa vahvistamaan makua. Natriumglutamaatista
ei kuitenkaan ole yksiselitteistä tutkimustietoa. Joillekin ihmisille natriumglutamaatti saattaa
aiheuttaa allergisia oireita. Vaikka se ei olisikaan haitallista, mielestämme oikea maku on parempi kuinmaun vahvistaminen keinotekoisesti. Siksi emme jatkossa käytä natriumglutamaattia missään lihavalmisteissamme.
4 Ei lisättyä fosfaattia
Kunnon lenkkimakkarassa ei ole lisättyä fosfaattia.
Tuotteet ovat entistäkin terveellisempiä ja lisäaineettomampia, mutta yhtä maukkaita kuin
ruokamakkarat ennen vanhaan. Fosfaatit eivät ole myrkyllisiä, mutta tutkimusten mukaan niiden
lähteellä on merkitystä: elintarvikkeisiin lisätty fosfori on tulosten mukaan haitallisempaa kuin luonnollinen fosfori. Suomalaisen ihmisen fosforinsaanti ylittää ravintosuositukset (600mg/vuorokausi keskimäärin 2-3-kertaisesti.
5. Ei koneellisesti eroteltua lihaa
Snellmanilla emme käytä koneellisesti eroteltua lihaa. Koneellisesti eroteltu liha on leikkuun jälkeen
luista puristamalla irrotettu liha. Emme salli sitä ja uskomme, että kuluttajatkaan eivät pidä siitä.