About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

sunnuntai 7. marraskuuta 2010

Kladdkaka elikkä mutakakku


Mutakakku ei olekaan siis mikään mutakakku Missisipistä vaan arvon länsinaapuriemme 70-luvulla lanseeraama Kladdkaka. Nimi kai tarkoittaa, jotain epämääräisen sotkuisentahmaista eli ihan mainiosti käännettu mutakakuksi.  Ja todentotta, ainakaan Tukholmassa ei liene kahvilaa, jonka listalla ei olisi tätä syntisen suklaista leivonnaista. Minä vaan en ole koskaan osannut yhdistää Kladdkaka-nimeä kyseiseen tuotteeseen ennen kuin tänä syksynä.

Lidlin raviolin (jota ei enää saa!) lisäksi Urho6v:n ylintä herkkua on kaupan pakastealtaasta ostettu Frödingen mutakakku, jota meillä ostetaan kaikkiin pikkujuhlistuksiin (niin, äitienpäiväksi...) ja se on kyllä mielestäni hinta-laatu suhteeltaan erinomainen.

Aina vähän miettinyt, että pitäisi kokeilla tehdä myös itse, mutta olen kuvitellut, että siinä saa  sen seitsemällä lailla sulatella suklaata ja vispata keltuaista ja vaahdottaa valkuista tai jotakin muuta perunanjauhon siivilöintiä suorittaa, että tekemättä on jäänyt.

Järkytys oli suuri, kun aloin etsiä reseptiä. Eihän siihen koko kaakkuun tule edes suklaata, vain muutama lusikallinen tummaa kaakaojauhetta. Voiko se olla sama tahmaisen suklainen kakku? Mutta kaikki, varsinkin ruotsalaiset reseptit olivat harvinaisen yksimielisiä tekotavasta ja aineksista. Löytyi niitä suklaansulattelureseptejäkin, mutta päätin että jos ne ovat sitten enemmän niitä Missisipi Mudcake tyylisiä.

Pakkohan tätä oli kokeilla. Muutamasta aina kotoa löytyvästä aineksesta sekoitettu kakku ilman turhia kommervenkkejä...voisiko lopputulos olla sitä suklaista hurmosta?

Käyttöön siis ensimmäinen googlettamalla löytynyt resepti.


Kladdkaka

100g voita tai margariinia
2 munaa
2,5 dl sokeria
1rkl vaniljasokeria
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
2 dl vehnäjauhoja

Esilämmitä uuni 175 asteeseen ja voitele irtopohjainen kakkuvuoka tai piirakkavuoka valmiiksi.

Sulata voi mikrossa tai hellalla ja anna sen sitten jäähtyä haaleammaksi.

Vispaa sokeri ja munat vaahdoksi.

Sekoita kaakao ja vaniljasokeri mukaan. Sen jälkeen vehnäjauhot ja viimeisenä voi. Siirrä taikina vuokaan ja paista 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä. Koristele tomusokerilla.

15 minuutin paiston jälkeen oma kakkuni oli reunoiltakin vielä tosi raakaa tikulla koitettaessa, joten paistoin vielä 5 min. Kakku kuitenkin kypsyy vielä uunista ottamisen jälkeenkin, eli seuraavalla kerralla kokeilen 15 minuuttia. Kakun luonteeseen kuuluu vähän kuivemmat reunat ja keskeltä tahmainen sisus ja vähän lässähtänyt lopputulos. Tässähän ei ole mitään nostatusainetta.

Ja niin, tämä todellakin oli sitä itseään, ihanan suklaista, tahmeaa, täydellistä. En vieläkään tahdo uskoa että resepti on näin simppeli, eikä siinä ole kuin kaakaojauhetta. Tehdään varmaan useamminkin. Maistuu kermavaahdon, marjakastikkeen ja jätskin pariksi. Meillä kyllä vedettiin ihan raakana.

- Äiti, tämon paljon parempaa kuin se kaupasta ostettu...
- Voi rakas lapsi, arvaa onko äitistä mukavaa kuulla tuallaasta?
- Ei vaiskaan. Se oli vaan vitsi!

Mahtavan huumorintajuisia nua kuusvuatiaat!
nimimerkki "äitienpäivää odotellessa".

 Edit helmikuu 2021
Lisään tänne, iloksenne , muita suklaakakkuja, joita 10 vuoden aikana on tullut tehtyä. Mutakakku on kyllä!












42 kommenttia:

  1. Tuollaisesta vitsistä voisi jo harkita perinnöttömäksi jättämistä:) Ei äitiä saa kiusata!

    VastaaPoista
  2. Heh, hyvä heitto ipanalta! :D Min uskon kuitenni et tuo siun tekema olt parempaa. :D

    VastaaPoista
  3. Teen itse samana "kläbbäkakua" kuten sitä meillä kutsutaan 200 asteen lämmössä uunin alaosassa 15 minuuttia. paistoaika tietysti rippuu uunista, vuoasta (vuoan muoto vaikuttaa paistoaikaan, pyöreä/nelikulmainen leipävuoka eri ajat) jne mutta tällälailla se jää ihanaksi kläbbäseksi mössöksi sisältä ja kuori on kypsää...ihanaa kermavaahdon kanssa.

    VastaaPoista
  4. Kiitos ohjeesta. Tämä tuli kiireessä leivottua ja lopputulos oli mainio ja keräsi kehuja :)

    VastaaPoista
  5. Kiva kun onnistui Tsajut. Tämä on tosiaan hyvä hätävara/kiirekakku. Aivan ittiäkin harmittaa, etten oo aikaasemmin tiennyt, että tämä on näin "piece of cake"!

    VastaaPoista
  6. Aivan mahtava ja helppo resepti! Tää on niin hyvää ettei mun ainakaan tarvii enää koskaan tehdä sitä suklaista versiota. :)

    VastaaPoista
  7. gladkaka ja mudcake ei ole ihan sama kakku, toiseen tulee kaakaojauhetta ja toiseen oikeaa suklaata

    VastaaPoista
  8. edelliselle anonyymille: Minä ymmärrän niin, että mutakakku on on siis nimensä lailla keskustasta tahmea kakku, oli se sitten tehty suklaalla tai kaakaolla. Ja tämä on tosiaan tämä ruotsalaisten kaakaolla tehtävä ja koolla kirjoitettava kladdkaka resepti, joka siis tehdään kaakaolla (kladd= törkyä,tahmaa eli juurikin sellaista kuin muta...) Mutakakuille löytyy niin paljon reseptejä, että eiköhän se ole vähän kuin omenapiirakka; reseptejä löytyy laidasta laitaan,kaikki menevät saman nimen alle, olipa pohja sitten pullataikinaa, muropohjaa tai kakkumaista... mutta tämä on kyllä tosi helppo ja minulle mutakakkua vastakin. Koska sitä se on. ;D

    VastaaPoista
  9. tää oli just sellanen resepti jota oon etsinyt, kiitos!! :)

    VastaaPoista
  10. Nyt on suomenruotsalaisena pakko kommentoida, että kladdkaka on juuri tuo tahmea kakku ja tehdään kaakaojauheesta. Kladdkaka med blockchokladiin taas tulee sitä suklaata =)

    Itse pitäisi just alkaa kladdkakaa väsäämään, ja suosin kyllä tuota perinteistä kaakaojauheella maustettua versiota =)

    VastaaPoista
  11. Herkkua!

    Kehittelin respetiä hieman eteenpäin:
    tein taikinan normaalisti muuten paitsi että laitoin sokeria noin desin vähemmän kuin ohjeessa. Valmiiseen taikinaan sulatin vielä vesihauteessa levyllisen (100g) lindtin minttusuklaata. Tuli aivan taivaallista tai "orgasmic" niinkuin irlantilainen poikaystäväni sitä kuvaili :) Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
  12. Oon tänään tosi laiskalla päällä, enkä jaksa mennä kauppaan ostamaan oikeeta suklaata, mut haluisin kuitenkin tehdä suklaakakkua ! :D Luulin jo, ettei se onnistu tänään, mut sitte törmäsin tähän reseptiin ! Kiitos kauheest ! (-:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on just tämän hienous; suklaata ilman suklaata!

      Poista
  13. itse olin kotona ja teki niin kovasti mieli mutakakkua, joten katoin netistä ohjeita ja kaikkiin tarvittiin suklaata, ja kauppaan en itse nyt pääse. hyppäsin ilmaan kun löysin tän ohjeen, ihanan yksinkertainen ja tosiaankin ihanaa kun ei suklaata tarvitse :D

    VastaaPoista
  14. Ihana ohje, just tällästä etin, KIITOS!

    VastaaPoista
  15. tuli kyllä yllättävän hyvää,mahtava ohje :)

    VastaaPoista
  16. Olen tätä tehnyt myös ilman munien vatkausta, eli sulaan rasvaan vain kaikki sekaan ja leivinpaperin päälle vuokaan. Chilirouhe tai cayennejauhe lisänä taikinassa kruunaa suklaisen kokemuksen. Sekä ruotsalaiseen tyyliin kermavaahto tarjoiluvaiheessa...

    VastaaPoista
  17. MUKAVA OHJE, VEI KIELEN MENNESSÄÄN

    VastaaPoista
  18. tosi herkullista resepti on mainio

    VastaaPoista
  19. Tein tällä reseptillä mutakakun äsken, ensimmäistä kertaa elämässäni :') tuli ihan taivaallisen herkullista, vaikka käytinkin tumman kaakaojauheen sijasta Dumlen makuista kaakaojuomajauhetta! Kiitos reseptistä^^

    VastaaPoista
  20. On mainio resepti. Tällä + itse tehdyllä vaniljajätskillä juuri hemmoteltu vieraita ja kauppansa teki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No itse tehdyn jätskin kanssa menis luultavasti näkkileipäkin! :)

      Poista
  21. Ah, tämä oli ihanaa! Eikä kyllä vaatinut mitään lisukkeita :) Kohta laitan uuden tulille, saapi siskoa ja lapsia hemmotella iltapäivästä tällä namilla.

    VastaaPoista
  22. Kuinka monta palaa tästä suunnilleen tulee?

    VastaaPoista
  23. Kuinka monta palaa tästä suunnilleen tulee?

    VastaaPoista
  24. No tämä ei ole kyllä mikään jättikakku.... Jos on kuin urho 9v, ja halua neljänneksen kokoisen palan, niin ei tuu kun 4, toinen ääripää, kaunis pieni siivu kuten kuvassa niin sitten 12.

    VastaaPoista
  25. Tästähän tuli todella hyvää!! Maistui juurikin aivan Frödingen mutakakulta, joka on taivaallisen makuista (: suosittelen ehdottomasti muillekin kokeiltavaksi! Meidän uuni paistaa tavallista nopeammin kaiken, joten paistoin kakkua vain 13min, joka oli juuri riittävä aika, jotta sisus jäi tarpeeksi lössöksi.

    VastaaPoista
  26. Jaahas, juuri kun eilen luin, että mutakakku on Amerikan keksintöjä.. :)
    Noh, kokeilin toki reseptiä ja oikein hyvä tuli kyllä. Kiitän! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No siellä suunnalla ne taitaa paasta sinne suklaata ja kaikkea!

      Poista
  27. Hyvää (parempaa oli kuin kaupan ruotsalainen versio) oli ja helppo tehdä. Kiitos tästä ja aurinkoisia kesäpäiviä :)

    VastaaPoista
  28. Moi! Muokkasin tätä perus reseptiä niin, että laitoin hiukan vähemmän sokeria (n. 1,75 dl) ja enemmän kaakaojauhetta (4 rkl), jotta sain kakusta tummemman makuista, tiiätkös mitä tarkoitan. Lisäksi laitoin joukkoon reilun ripauksen suolaa (ehkä 0,5 tl). Suola tuo minusta erityisesti suklaaleivontaan syvyyttä. HYVÄÄ TULI!

    VastaaPoista