About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

tiistai 12. huhtikuuta 2011

Banoffee-torttua nyt myös meiltä!


Huh heijakkaa, johan oli makiaa. En ole mikään kauhea makean ystävä, vaikka viimeaikainen bloggailuni saattaapi antaa toisen kuvan, mutta jostakin syystä tätä piirakkaa otin lautaselleni vielä vähän lisää ja vielä vähän lisää ja...

Banoffee torttu on siis minulle uusi tuttavuus, yhtäkkiä vain tunnuin törmäävän siihen joka toisessa blogissa  (viimeksi mm. Mausteinen Manteli) ja monessa lehdessä. Tämä käsittäkseni brittialkuperää oleva piirakka on taas niitä tiiviste eli kondensoituun maitoon perustuvia kuten Key West Lime -piirakkakin. Tekotavaltaan erittäin helppo, mutta maidon keittäminen vaatii sen 3 tuntia aikaa.

Resepteissä voi olla pientä variointia pohjan ja sen laitetaanko banskut kerman alle vai päälle, oma reseptini löytyi tällä kertaa Koti&Keittiö lehdestä.


Banoffee
noin 12 palaa
Pohja:
250 g suklaakeksejä (esim. Digestive)
100 g voita

Täyte:

1 tlk (397 g) sokeroitua maitotiivistettä
eli kondensoitua maitoa
2 dl kuohukermaa
1 rkl tomusokeria
1 rkl cappuccino-pikakahvijauhetta (esim. Nescafé)
3–4 banaania
3 rkl sitruunamehua

Koristeluun:
100 g tummaa suklaata


1. Laita avaamaton maitotiivistetölkki kattilaan ja lisää vettä niin, että tölkki peittyy kokonaan. Keitä miedolla lämmöllä noin 3 tuntia. Lisää kattilaan vettä keittämisen aikana. Ota tölkki kattilasta ja anna jäähtyä. Avaa tölkki. Sisus on muuttunut toffeemaiseksi seokseksi. Vastoin yleisiä pelkoja tölkki ei sitten kuitenkaan räjähdä tässä vaiheessa...

2. Sulata voi. Murskaa keksit ja sekoita voisulaan. Painele seos halkaisijaltaan noin 24 cm:n irtopohjavuoan pohjalle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä.

3. Kaada maitotölkin sisus piirakkapohjalle. Nosta jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

4. Vaahdota kerma. Mausta tomusokerilla ja pikakahvijauheella. Levitä piiraspohjalle.

5. Viipaloi banaanit ja pirskottele niille sitruunamehua tummumisen estämiseksi. Nosta viipaleet tortun päälle.

6. Sulata suklaa ja anna sen jäähtyä hieman. Koristele torttu pirskottelemalla sulaa suklaata raidoiksi tai täpliksi kerman päälle.

Vinkki! Jos säilytät piirasta pidempään, laita pohjalle ensin banaanit ja sitten kermavaahto.

Banskut siis leikkasin tuollaiksi vinokiekoiksi. Suklaan pistin muovipussiin, sitä ei tarvitse kyllä 100g, pari tyynyä riittää, mikroon hetkeksi ja sitten leikkaat pussinkulman auki ja spruuttaat. Kermavaahdoot tulee tuosta pikakahvijaueesta just hyvä maku joka siunaa banaanin ja kinuskin liiton.

Joo, ja se kondensoidusta maidosta keitetty kinuski on jotenkin pehmeämpää kuin tavallinen. Että suosittelen sitä.

Teen tätä kyllä toistekkin. Oma äitini lupasi kokeilla myös pääsiäiseksi kun perhe kokoontuu pohjanmaalle. 

Ehkä tästä tuloo vakiresepti.

6 kommenttia:

  1. Tämä oli ensimmäinen kerta kun itse näin tämän reseptin, mutta reseptejä joissa käytetään kondensoitua maitoa juuri tuolla tavalla on juuri nyt tuntunut putkahtelevan esille. Vaimoni äiti kertoi, että kondensoidun maidon käyttö oli Neuvostoliitossa erittäin yleistä.

    Pitää ottaa itsekkin kokeiluun. Piirakka vaikuttaa herkulliselta.

    VastaaPoista
  2. Itsekin oon törmännyt tuohon että neuvostoliitossa kon.maito oli ihan hitti :D Onko peräti sieltä lähtöisin.. Joo eiks vaan ollu hyvää.. pieni pala riittää. Tämä omasi on kyllä todella kaunis kakkunen!

    VastaaPoista
  3. Mun pitää keksiä joku tekosyy tän tekemiseen... Toinen keikki, joka kummittelee pakko kokeilla-listalla on Key lime pie. Onneksi on pääsiäinen tulossa, meil ei ehkä syyäkkään jälkkäriksi pashaa tänä vuonna!

    VastaaPoista
  4. hienon näköinen baakkelssi kun nuo banaanit törröttävät tuollalailla pystyssä.

    VastaaPoista
  5. Tusla: Miten ois nälkä? (mikä ihana tekosyy)... jaa, no ei se ehkä sitten sovi tähän...:)

    Merituuli: Jossain blogissa vaan en muista missä näin kuvan näistä törröbanaaneista, emmä sitä itte keksinyt. Muta toteutin, koska mustakin olivat kivan näköisesti.

    Klasu ja MM: Juu mä en ollut lainkaan tiennyt tästä kon.maidon neuvostoliittolaisuudesta ennenkuin se topchef finaalin yks tuomari mainitsi asiasta. Itse oon joutunu juomaan sitä lämpinä kerran kreikassa (-80 luvun lopus) kun yks mummo (niitä kurttuisia mustapukuisia)tarjosi mlle jotakin juomista ja ehdotti maitoa ja minä hullu sanoin kohteliaasti että sopii kiitos. Ei kuitenkaan ole tarkoitettu ehkä juotavaksi auringonlämpöisenä suoraan lasista. Huh, muistan sen vieläkin elävästi....

    VastaaPoista
  6. Mulla kummittelee kaapissa purkillinen tota maitoa ja jos joku vaan tulis osallistumaan banoffeen tuhoamisoperaatioon niin tekisin sitä heti! Kahdelle tuntuu hassulta leipoa hirveästi makeaa, itsehän se tulee syötyä.

    VastaaPoista