About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

perjantai 16. joulukuuta 2011

Savustettua lohta ja munia Arzak


Taannoin naurisgnoccheja valmistaessani tein niille kaveriksi kermaista pinaattilisäkettä, savustuspussi-lohta ja vihdoin viimein pääsin siihen sitten kokeilemaan  Arzak-munia, johon tutustuin syssymmällä Ankerias Vipusen  blogissa.

Arzakit ovat siis uppomunia, jotka kypsennetään kelmun avulla. Niihin tulee aika jännä muoto ja joskushan on kiva kikkailla. Tämän kikkamunan on siis kehitellyt Espanjan baskimaassa keittiömestari nimeltä Arzak, samannimisessä ravintolassaan.

Mun omista ei nyt ekalla kertaa tullu ulkonäöllisesti aivan napakymppejä, mutta kerrataan kuinka nämä tein.

ARZAK UPPOMUNAT

Levitä pienen kulhon reunoja myöten pala  tavallista tuorekelmua eli cling filmi'iä eli suran wrap'iä (rakkaalla lapsella on monta nimeä, eikä pidä unohtaa myöskään elmukelmua!) . Voitele pesä oliiviöljyllä. Jostain googlauksesta sain päähäni,sirotella myös mustapippuria ja suolahiutaleita öljyn päälle, mutta päättäkää itse onko se sittenkään niin hyvä idea....



Sitten kelmu sidotaan nyytiksi munan ympärille. Mulla ei kunnon keittäjänä ollut tietenkään mitään keittiölankaa, oli vaan sinistä, vihiriää ja punaasta muovilankaa, mutta pakottauduttauduin olemaan käyttämättä niitä, vaikka ne itse asiassa olisivat ehkä sopineetkin ruuanlaittotyyliini....Kaikki aina muistelevat sitä Amelie- elokuvaa kun se räksähyttää sen bruleen kuoren lusikalla.... Mä muistelen kun Bridget Jones keitteli niitä parsoja ja käytti niiden sitomiseen sitä sinistä lankaa....

No, pärvötin sitten jostain tonttulakin palmikosta valkoista lankaa... saatiin vähän joulua  mukaan tähänkin blogiin.... Jätä sitten muuten lankaan pitkä häntä!



No, kattilassa kuumennetaan vesi kiehuvaksi ja etsitään sille sitten sellainen tasainen pieni kiehunta. Munat  upotetaan langasta kiinni pitäen veteen ja varotaan että ne ei kolhiinnu laitoihin, pohjiin tai toisiinsa. Eli just sain kaksi munaa kätevästi tehtyä kerralla. Enempi tarttee varmaan jonkun viritelmän. Keittoaika on tasan 4 minuuttia ja 20 sekuntia.
Munat pois vedestä ja annetaan huilata minuutin verran, sitten avataan kelmu varovasti.

Ei nyt ihan tullu yhtä kauniita kuin esikuvallani ja nuo mustapippurit tekevät kyllä uppomunastani "visuaalisesti omalaatuisen", niinkuin sanonta kuuluu.


Lohen savustin siis sähköuunin kalasavustuspussissa, sen ohjeiden mukaan, kalan pinta siveltiin hunajalla. Tulihan siihen hyvä mieto savunmaku ja aika voimakas savunhaju (koko tupaan...), mutta ulkoilma/nuotio/metsäihmisenä sehän on mulle vain mieleen.



Ja tässä vielä uppomuna veitsellä tökättynä. Niinkuin näkyy keltuainen on hyvin juoksevaa.



Tuli muuten mieleen tuosta elokuvateemasta, että olisi hauska kuulla, mikä on teidän mieleenpainuvin ruokaan liittyvä kohtaus elokuvasta?

Jag kör med Bridget Jones.

8 kommenttia:

  1. Elokuvaintoilija oikein kehrää tämmöisen kysymyksen äärellä! Kun nyt kaksi suosikkiani jo on mainittu, niin mieleeni nousee Scarlett O´Hara syömässä väkisin ennen tanssiaisia. Mammy pakottaa neidin popsimaan mitä lie maissikakkusia, että juhlassa sitten voi olla ladymaisesti syömättä:)

    TV-sarjapuolella Sopranos on aika mahtava ruoka-asioissa, siellä Nuovo Yorkin italokeittiöissä valmistuu herkkuja liukuhihnalta!

    VastaaPoista
  2. Minä tykkään Ameliessa siitä, kun se mies leikkaa siitä kanasta herkkupaloja tyttärenpojalleen, jonka hän on viimein tavannut, kiitos Amelien hyväntekeväisyyden.

    Sitten on tietysti Hannibal Lecterin pyhä maksaa, papuja ja chiantia kolminaisuus. Mutta ehkä kuitenkin paras kohtaus ikinä on American Pien piirakkakohtaus!

    Ja kiva kun olit kokeillut kikkamunia :)

    VastaaPoista
  3. Ensimmäisenä mieleeni tulee Inglourious Basterdsin apfelstrudel-kohtaus, attendez la crème! Verdict? -repliikki toistuu minun kokkailuissani aika usein :D

    VastaaPoista
  4. Salla: Maidon juominenkin siinä on tehty niin pelottavaksi.

    VastaaPoista
  5. telkkarin puolelle käännyn kanssa: se muumijakso, jossa muumimamma lähtee etsimään inspiraatiota sinne kirsikkalaaksoon ja kotiin palatessaan valmistaa kaikkia ihanuuksia niistä kirsikoista! samoin muumien joulupöydässä esimerkiksi neulasista on saatu todella kadehdittavan näköistä herkkua.

    hehehehe eli parhaat fiktiiviset ruokamuistot ovat siis hyvin vahvasti lapsuuden muumifiilistelyn peruja.

    samoin tosin toi bridgetin sininen keitos-muisto elää ja voi hyvin!

    ja mitä noihin uppomuniin tulee, hauskan näkösiä ovat! kauan oon miettiny niiden kokeilemista enkä viel oo saanu aikaiseksi, ehkä viimeistään tän kirjoituksen jälkeen rohkaistun.

    VastaaPoista
  6. Tooosi veikeä idea tehdä kananmuna noin. Uppomunaa kun en muuten uskallakaan niin tätä voisin koittaa.

    Fantasiaelokuva "Lumikuningatar" (1987) on jäänyt vaikuttavana mieleen lapsuudesta. Siinä syödään niitä upeistakin upeimpia valkoisia suklaasydämiä, joista tulee sisältä sormuksia.. 80-luvun lapsi ei koskaan unohda..... (edelleen lempi suklaani valkoinen sydän;)

    VastaaPoista
  7. Mun ehdottomasti mieleenpainuvin ruokakuvaus elokuvassa on upean Peter Greenawayn upeaakin upeammassa elokuvassa "Piirtäjän sopimus", kun päähenkilöt syövät rakastelun jälkeen granaattiomenaa. Se puhe granaattiomenan symboliikasta ja punaisen mehun valuttaminen rakastetun päälle...
    Sen jälkeen olen rakastanut granaattiomenaa! 80-luvun Jyväskylästä niitä ei tosin niin vain saanut, mutta onneksi Helsinkiin muutto toi nuo ihanat hedelmät elämääni :)

    Ihanaa ja maukasta joulua kaikille!

    VastaaPoista
  8. Ihania ja hyvinkin laidasta laitaan elokuvaruokamuistoja kaikilla, näitä oli kiva lukia.

    Ja sinä, joka luet tätä aikain päästä, koskaan ei ole liian myöhäistä kommentoida!

    Entäs Wayne's worldin aasialaissoppa: Cream of som yang gay...?

    VastaaPoista