About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

perjantai 6. tammikuuta 2012

Tänään tätä, huomenna jotain ihan muuta

Kirja putos lattialle ja sivut taittuivat -mämmikoura!

Sain se minäkin joulukuussa vihdoin ikioman HS:n ruokatorstain syntymäpäivälahjaksi Porvoon porukoilta. Ihanan paksu opas täynnä vaikka ja mitä, monelle tämä taitaa olla vanha tuttu, itselle uusi ja ihana. Ajattelin , etsiä joka kuukausi reseptin tai pari toteutukseen, kun kirja kerran on kuukausiin jaoteltu, reseptejä kun on niin paljon, että vaikea jäsentää. Mutta näin kuukausi kerrallaan luettuna, tulee varmaan paremmin haltuun.

Ensimmäinen toteutus oli juustoinen poropata, jonka toteutin hirvestä. Raaka-aineet kiinnittivät huomioni; balsamicoa ja pihlajanmarjahyytelöä pataan. Ja tietenkin suppilovahverot ja sinihomejuusto saivat veden kielelle.

Padasta tuli erinomaista, mutta aika vinkeän makuista. Sinihomejuustoa ei paljon maistanut, sen sijaan suppikset maistuivat vahvoina. Tein tämän vähän eri määrillä ja lisäksi koin välttämättömäksi hauduttaa tätä 1,5h ohjeistetun tunnin lisäksi. Ohje suositteli tätä perunamuusin kanssa, meillä syötiin parsakaalitäysjyväriisiä. Tämä muuten olisi varmaan mainio ruoka toteutettavaksi Shepherds Pie-tyyliin.


Kuvassahan tämä on aika kamalan näköistä, mutta käyttäkää mielikuvitustanne!


Juustoinen hirvipata
6-8 hengelle

500g hirvenkäristyslihaa pakkasesta
1  ISO sipuli
voita
4dl suppilovahveroita pakkasesta pilkottuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
vettä tai riistalientä (mulla vettä)
smetanaa tai kermaa (kermaa minulla)
100g sinihomejuustoa
 mustapippuria
suolaa
 2 rkl balsamiviinietikkaa
2rkl pihlajanmarjahyytelöä

Suikaloi kohmeinen liha pieneksi
Kuori ja silppua sipuli.
Ruskista liha padassa voissa (erissä kun on näin paljon), Lisää joukkoon sipulit ja sienet  ja kääntele hetken aikaa. Lisää vettä niin että lihat melkein peittyvät ja hauduta hilajlleen kannen alla 2,5 h. Lihan täytyy sulaa suuhun! Huolehdi, ettei pata kuivu lisäämällä tarvittaessa vettä.
Lisää lopuksi  vähän kermaa ja murennettu sinihomejuusto. mausta hyytelöllä, balsamicolla ja pippurilla ja suolalla jos olet käyttänyt vettä. Mausta siis maistellen mukavaksi.

Ja  tänään otan vähän ilmaa siipieni alle ja en kummastuisi jos seuraavan viikon aikana maistuisi pitkästa aikaa Spiegelei mit Bratkartoffeln und Leberkäse, Gulaschsuppe, Germknödel, Wurstsallad, Schwartswälder Kirchtorte, Apfelstrudel, Wiener Schnitzel, Kaiserschmarrn, Gluhwein, Jägertee, Heisse Schokolade (mit!) und so was!

Silläkin riskillä että kuulostan germaaniselta laatuelokuvalta:"Ja, Ich komme!"


8 kommenttia:

  1. Onnea kivasta kirjasta, tuo on minulla yksi käytetyimpiä keittokirjoja. Tein edellisvuonna (2010)tuon saman, eli eli joka kuukauden aikana käytin useamman reseptin tuosta. Mukavasti toi uusia mutta kulloinkin ajankohtaisia tuulia kokkaukseen. Ei ole minusta Eeva Salosen jälkeen taso ollut lähellekään samaa. Klassikkokirja.

    VastaaPoista
  2. Meiltäkin löytyy sama opus, mutta on ollut yllättävän harvoin käytössä. Pitääkin taas tarttua siihen.

    VastaaPoista
  3. Mie oon kovasti toivonut tuota kirjaa itselleni. Ruokatorstai oli SE juttu minkä takia pitkään Hesaria tilasin :)

    VastaaPoista
  4. kuva ei todellakaan ole kamalan näköinen, vaan kuolaanostattava!

    VastaaPoista
  5. Ei minustakaan kamalannäköinen! Hyvä että muistutit. Ihan on jäänyt kaappiin .. ottaisko saman proggigsen..

    VastaaPoista
  6. Ai sullakin on synttärit joulukuussa ;)

    Kai se tuo kirja on munkin joskus kotiutettava kun sitä aina vaan niin hehkutetaan. Ja miksi ei, kun onhan ne ruokatorstain ohjeet olleet meilläkin tosi käytettyjä ja tykättyjä.

    Keittokirjateline on tosi kiva! Onko jo vanha tavara vai mahtaisko tuollaista vielä jostain löytää..?

    Kun näin jälkijättöisesti kommentoin, niin matka taitaa olla kohta jo ohitse. Toivottavasti nautit kaikesta mitä suunnittelit :)

    VastaaPoista
  7. Kastikkeista ei tuon parempia kuvia juuri voi saada joten nou worries ;) Herkulliselta näyttää joka tapauksessa. Sulla on ihana tyyli saada kuvista ja tekstistä niin herkullinen kokonaisuus että ei näitä voi olla köyhempi opiskelijakaan kokeilematta.

    VastaaPoista