About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

maanantai 14. heinäkuuta 2014

Paella (superherkullinen)


Kuinka sitä aina unohtaakaan miten herkkua paella on? Ja sitä paitsi, sehän on yhden kipon ateria, eli keittiössä ei saa aikaan edes suurta sotkua, mitä nyt pari leikkuulautaa ja veistä voi sotkea.

Osaksi ehkä paellan herkullisuus perustuukin siihen, ettei sitä tule tehtyä liian usein. Parasta paellaa olen syönyt, yllätys, yllätys, Michiganissa vaihto-oppilasvuotenani, jossa Bilbaosta vaihtariksi saapunut pikkuruinen Ivan Gonzales Péon (voi missähän sinäkin olet?), sitä valmisti. Saattoi olla, että olimme siinä vaiheessa niin kurkkuamme myöten täynnä hampurilaisia ja tacoja, että lähes tulkoon mikään ei koskaan ole maistunut niin hyvältä.

Alkuperäisen paellan lähteille pääsin taannoin kuin vietin kesä kuumalla 6 viikkoa Valenciassa. Asuin ystävieni, sisarusten Felin ja Rosan luona ja välillä sunnuntaisin sitten heidän muukin perheensä saapui syömään sisarusten talolle ja silloin syötiin tietenkin paellaa. Ja tehtiin muutama kannullinen raikkaan kylmää sangriaa. Yllättäen paella olikin noutoruokaa, eli paellapannullinen haettiin pannuineen päivineen jostakin paella(?)-ravintolasta. Etukäteen ilmoitettiin henkilömäärä ja minkä tyyppistä paellaa haluttiin, paellapannun sai sitten palauttaa seuraavalla kerralla paellaa haettaessa. Yllättäen niitä unohtuneita paellapannuja sitten lojui keittiön nurkassa välillä useampikin kappale.


Oma pannuni on ihan vaan jostain halpatavaratalosta ostettu, varmaan soppeli noin 6-8 hengelle. Koska pannu on iso, käytän sitä kaasugrillissäni. Poistan parila osan, laitan ritilän keskelle , sen päälle pannun ja käytän sitten kahta keskimmäistä poltinta (yht. 4 poltinta. Maustekaapissani oli sisareni Turusta Lähi-idän kaupasta tuomaa paella maustetta, joskus olen sitä ostanut jostain
Etelä-Suomen cittaristakin. Pieni pahvirasia, jossa maustepusseja.

Voit korvata sen seoksella 1 tl savupaprika, 1/2 tl sahramia ja1/2 tl cayenneä.

Tästä tuli aivan jumalattoman herkullista, vaikka teinkin vähän niin kuin helpotetun version, ilman luullisia kanapaloja tai mitenkään erikoisia mereneläviä tai muutenkaan autenttisia reseptejä. Ja marketista löytyvistä aineksista.


Paella Nannan tyyliin
5-6:lle
3 rkl oliiviöljyä(tai tarpeen mukaan enemmän)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 chorizo- raakamakkaraa (esim saarioisten)
400g  kananrintafileitä
hiukan vehnäjauhoja (ei pakollinen)
1 pussi (180g) paprika-chili katkarapuja (Pirkka-pakaste)
1  paprika
500g (arborio)riisiä
2,5 dl kuorittuja tuoreita herneitä (tai pakasteesta)
4 dl kuivaa valkoviiniä
1,5 -2 l kuumaa kanalientä
1pussi paellamaustetta (lue teksti) tai korvaavat mausteet
suolaa, mustapippuria
Tarjoiluun sitruunanlohkoja ja hienonnettua silopersiljaa.

Leikkaa kanat reiluiksi lohkoiksi, ripottele suolaa päälle ja kierittele vehnäjauhoissa. Kuumenna öljy paellapannulla ja ruskista hiukan kananpaloja. Puserra myös chorizomakkara pikkupulliksi pannulle. Siirrä ainekset niiden ruskistuttua pois pannulta sivuun ja lisää miedommalle lämmölle hienonnettu sipuli ja valkosipuli pariksi minuutiksi pehmenemään, sitten paloiteltu paprika. Seuraavaksi kaada mukaan maustepussi tai mausteet (savupaprika, sahrami ja cayenne) ja riisit heti perään. Sekoittele. Riisien muututtua läpikuultaviksi, possauta mukaan valkoviini ja palauta kanat ja chorizo pannuun.


Kaada pannu täyteen  kuumaa kanalientä ja anna muhia sekoittamatta 20 minuuttia. Lisää aina lientä jos alkaa näyttää kuivalta.

20 minuutin päästä  sekoita mukaan herneet ja sulatetut katkaravut, anna muhia vielä hetki, jotta riisit ovat sopivan kypsät. Päälle sitten persiljasilppua, sivuille sitruunalohkot ja pannu pöytään.

Hyvän vaalean leivän ja espanjalaisen valkoviinin kera terassilla hellesäässä parhaassa seurassa nautittuna syömistä ei tahtonut pystyä lopettamaan.


50 kommenttia:

  1. Ahh, juuri viikonloppuna haaveilinkin paellasta! Täytyypä laittaa ehdottomasti kokeiluun! -Suvi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on hyvä kun aina jostain saa välillä inspis-muistutuksen.

      Poista
  2. Jokohan tänä vuonna Vueltan aikaan ottaisin monta vuotta omistamani paellapannun käyttöön? Olen tehnyt paellaa muurikalla. Tämä on ihana ruoka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Campa, kyllä se nyt vaatii sen paellapannun...vaikka sä et yleensä erikoisvälineistä perustakkaan.... LOL!

      Poista
  3. Minulla ei ole pannua, mutta paellaa on pitänyt tekemän jo pitkään. Anna sanoi saaneensa jotain supermausteita siihen tarkoitukseen. Viimeksi olen syönyt varmaan Espanjassa vuosia sitten - ai niin ja viime viikonloppuna juhlissa, mutta eihän se ole sama ollenkaan ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onnistuuhan se monenlaisessa muussa astiassakin, vähän luovuutta kehiin. Tai sitten lähet ostoksille, mikä se nyt onkaan sen korkeavuorenkadun? keittiötavarataivas?

      Poista
    2. Täältä tilasin itselleni sopivan vetoisen ja edullisen pannun. https://www.eiring.fi/search/paella

      Poista
  4. No ka, just eilen tehtiin muurikkapaellaa ja aivan samanmoista. Ja Jonnan mainitsema supermauste toimi hyvin, sisältää sahramia ja paprikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko se sitä maustetta, jonka nimen lukee aina väärin, että Pallero?

      Poista
    2. Juu, toi mun mauste sisälsi niitä kans, Annan mauste on just hyvää. Sekä Pallero! :) Voi olla Anna, että sain just alitajuntainspiksen sun FB-päivityksestä paellan tekoon vai olinko jo aikaisemmin suunnitellut?
      .Sitä just oon ostanu cittarista vaikka sä toit Campa vissiin jostain muualta.

      Poista
    3. Campa, mun purkin kyljessä ei lue Pallero :)

      Poista
  5. Oih,kiitos muistutuksesta että tämäkin ruokalaji on edelleen olemassa. Paella taisi olla peräti blogini toka postaus :-) jospa pian revanssi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neljäs! Ja hyvältä kuulosti. Uutta reseptiä odotellessa.....

      Poista
  6. Viime paellasta taitaa olla 10 vuotta... Miten tässä näin kävi? Pitää korjata tilanne..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. OOh, kaikki nua hukatut paellattomat vuodet.... :

      Poista
  7. Paella on hyvää ja tykkään mixed paellasta jossa on lihaa ja äyriäisiä. Blogissani on Kuukauden vierailija osio ja Espanjassa asuva ystäväni kokkasi siihen juurikin tuon mixed paellan. Pitäisi varmaan hankkia paellapannu niin voisi tehdä kotonakin sitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. http://ruokasurffausta.blogspot.fi/2013/09/kuukauden-vierailija-paella-mixta.html Kiitos Anna vinkistä!

      Poista
  8. Paellaa tulee syötyä kerran kesässä, miksiköhän niin harvoin? ulkona seisoo grilli ja varmaan tuolta keittiöstä löytyy joku pannu jolla se vääntää. Olen siis syönyt aina muiden paelloja, laiskuuksissani en ole koskaan sitä itse tehnyt :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis Anne tämähän on nimenomaan vastaus laiskalle kokille ruokkia suurempiakin seurueita. Lisukkeeksi riittää leipä!

      Poista
  9. Anteeksi vaan, mutta mausteseos oli ihan Valenciasta, Espanjasta tuotu! (Muistatko, etta olin toukokuussa siella...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi vaan, täydellinen väärinymmärrys! Ja kiitos tuliaisesta, nyt kun tajusin sellaisen saaneeni!

      Poista
    2. ei ole sirä grilliä esim. olen käynyt Valenciassa eikä sielläkään ollut. Ehkä se oli sitten pahaa, en vain huomannut...

      Poista
    3. Anteeksi anonyymi mutta mulla ei nyt piuhat yhdistä mistä puhut?

      Poista
  10. 5-6h? oisko parempi merkintä 5-6 hlö? Tuskin tuossa menee kuutta tuntia valmistaa.

    VastaaPoista
  11. Vastaukset
    1. Jos jaksat lukea koko jutun, niin saat myös vastauksen :)

      Käytin tässä espanjalaista paella maustesekoitusta, sisältää myös sahramia. Kerron tekstissä myös millä mausteilla voit sen korvata. Olet kyllä siinä oikeassa, että se näköjään puuttuu reseptin ainesosaluettelosta. Korjataanpa asia.

      Poista
  12. Kiitos kun jaoit paella reseptin. Tein sitä eilen tytölleni ja vävypojalle ja kaikki meni, ei jäänyt riisinmuruakaan pannun pohjalle. Kotimatkalla vävy oli kehunut, että ravintola tason ruokaa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No siellä taitaa olla ravintolatason kokki! :)
      Mutta onhan tämä hyvää!

      Poista
  13. Mahtava resepti! Tein juuri ja koko perhe kehui maasta taivaaseen♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun jaoit, tällä kehulla mäkin elän taas eteenpäin!

      Poista
  14. Ennen olin tehnyt vain reseptillä "kevyen keittiön helppo paella", mutta tuo mies ei mitään vegaanista syö. Tämä meni alas! Itse herkuttelin vielä mustekalanrenkailla, avattiin shampanjapullo ostamani halvan valkkarin sijaan. Nam!

    http://aijaa.com/RYER6u

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hups, tähän on jäänyt vastaamatta. Ihana kun löysitte yhteisen rúuan!

      Poista
  15. Kiitos reseptistä. Olemme jo kerran tätä kokeilleetkin ja tässä hiihtoloman aikana teemme uudelleen. Toimii hyvin myös talvella Muurikan paellapannulla puuliedellä tehtynä:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No varmasti toimii! Maistuvia hiihtolomahetkiä!

      Poista
  16. Minä olenkin niin etevä että sotkin vain yhden veitsen ja leikkuulaudan.

    VastaaPoista
  17. Hei! Mikä on tuo kuvassasi olevan paellapannun halkaisija. Pitäisi tehdä paellaa 12 hengelle ja mietin riittääkö oma pannuni siihen. Reseptisi vaikuttaa hyvältä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä hyvä resepti. Mun pannun halkaisija on 40 cm.

      Poista
  18. 500 grammaa riisiä, eli koko paketti?!?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 500 g riisiä, kyllä. Useimmiten minun paketit on ollu 1 kg eli silloin puoli pakettia. Mutta kyllä tähän reilusti riisiä tulee. Deseissä ehkä noin 7-8?

      Poista
  19. Oisko viinivinkkiä tähän? En oikeen nää noista pulloista, mitä ovat. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nämä on laivalta ostamiani valkoviinejä, ihan perus, valkattu omasta viinikaapista perusteella espanjalainen viini espanjalaiselle ruualle. Val de vid Ruedan alueelta, verdero rypäle, hedelmäinen, kevyen mineraalinen ja toinen on Albarino riax Baixas.Albarinot ehkä vähän persoonallisempia.

      Poista
  20. Tästä tuli meidän perheen suosikki jo vuonna 2015, kun Kanarialta kotoisin oleva ystäväni pääsi syömään tätä "suomalaista" paellaa. Kehui paremmaksi kuin monet espanjalaiset ravintolapaellat Teen vaan isossa kattilassa. Ei ole paellapannua. Jätän vehnäjauhot pois ja käytän Lidlin valmis chorizotankoa.

    Joka kerta ystäväni pyytää saada tätä, kun on käymässä Suomessa.

    VastaaPoista
  21. Kiitos todella hyvästä reseptistä! Lyhyen ajan sisällä piti tehdä heti toisen kerran kun oli niin hyvää, että siitä tuli heti lastenkin suosikki (12 & 18). 🙂

    VastaaPoista
  22. Moikka! Ajattelin kokeilla tällaista alustaa. Eipä ole aiemmin tullut viestiteltyä. Kiitos ohjeista, vaikka paellaa on tullut aiemminkin tehtyä. Ruuan laitosta tykkään, mutta leipominen on sitten asia erikseen,.T. mies, kohta 50 v

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nyt seuraavaksi leivontaa harjoittelemaan... vai tarkoititko, että siinä vasta olet haka? No, niin tai näin, ruuanlaitto on kivaa! Ja kiva kun laitoit viestiä!

      Poista
  23. Kiitos reseptistä. Kanat valmistin Sous Vide-menetelmällä ja paloittelin isoiksi paloiksi ennen Paella-pannulle asettamista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No säilyivät varmaan mehevinä. Toki alkuperäisellä valmistuksella kanan lihasnesteet/rasva sekoittuvat riisiin makua tuoden!

      Poista
  24. Tää on mun ihan lemppari resepti, asun espanjassa mutta monesti tämä oma tekemä voittaa muiden paellat 😍

    VastaaPoista