About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 2. huhtikuuta 2015

OMG mikä juustokakku!


Ihan helpottaakseni sua edes pikkuisen, kärkeen ostoslista: osta paketti digestive-keksejä, voita, 600g maustamatonta tuorejuustoa, kermaviilipurkki, vaniljatanko, 7 munaa ja purkki lemon curdia ( sitruunatahnaa, löytyy hillohyllystä). Oletan, että sokeria ja vehnäjauhoja löytyy kotoasi ja muuta ei tähän tarvitakkaan. 

No paitsi sokerilämpömittari, nyt tehdään nimittäin italialaista marenkia. Tai sitten pelaat hiukan uhkapeliä ja käytät Ikean digitaalista mittaria, niinkuin minä. Sellasella pyörepäisellä sian niskaan painettavalla vanhanajan mittarilla en uskalla taata onnistumista. Ai niin ja jos välineurheillaan, niin tohotinkin pitäis olla, sellanen bruleen polttaja, niitä löytyy myitävänä  nykyään klasusta cittariin. Sillä sai uskomattoman kauniin pinnan. Vähän yritin pursotella, mutta sekään ei ollu mun juttu. Lopulta sotkin marenkia haarukalla keskeltä. Sokrumittari voi olla hivenen vaikeampi löytää normikaupasta.



Resepti löytyi Lantliv Mat och Vin 1/2015 lehdestä ja se on Roy Fares nimisen (komean ) mestarileipurin käsialaa. Hieno idea yhdistää perinteinen juustokakku ja sitruuna-marenkipiirakka.
Yksi ihanimmista jutuista reseptissä oli että siinä oli grammamäärät insinööreille ja toiset mitat meille pulliaisille. Oikeasti kakku on helppo, mutta tekeminen täytyy aloittaa jo edellisenä päivänä mieluiten. Eli ei ihan tekasin kakun- kakku.

Sitruunainen marenki-juustokakku
12 palaa

Pohja
200g digestive-keksi murua (14 keksiä)
30g sokeria (2rkl)
100g voita

Laita uuni 180 asteeseen kiertoilmatoiminnolle. Jauha keksit hienoksi muruksi. Sekoita mukaan sokeri. Sulata voi ja sekoita sekin keksinmuruihin. Painele sormin pohjamurut 22 cm irtopohjavuoan pohjalle ja noin 3-4cm ylös reunoille. Paista 10 minuuttia. Ota pois uunista ja anna jäähtyä kokonaan.

Kakun sisus
600g maustamatonta tuorejuustoa
180g sokeria (2 dl)
1/2 vaniljatanko
25g vehnäjauhoja ( 2 1/2rkl)
175 g kermaviiliä (1 3/4dl)
110g munia (2)
15g keltuaista (1)  
n. 200 g sitruunatahnaa eli lemon curdia

Nosta uunin lämpö 200 kiertoilmatoiminnolla. Vispaa tuorejuusto ja sokeri kuohkeaksi. Puolita vanniljatanko ja krapaa siemenet juustomassaan. Lisää vehnäjauho ja vispaa 3-4 minuuttia.

Lisää mukaan kermaviili ja sitten muna yksi kerrallaan, välillä vatkaten ja lopuksi keltuainen. Kaada seos pohjan päälle irtopohjavuokaan, ei haittaa vaikka massa nousee yli reunojen. Paista 10 minuuttia keskitasolla. Äläa avaa uuninluukkua, pudota vain lämpö 110 asteeseen ja paista  45 minuuttia lisää. Sammuta uuni ja anna juustokakun muhia vielä 20 minuuttia jälkilämmössä.

Anna jäähtyä ja säilytä jääkaapissa vähintään 6 tuntia, mieluummin yön yli. 

Italialainen marenki
130g munanvalkuaista (4)
75g vettä (3/4dl)
210g sokeria (2 1/2dl)

Levitä ensin sitruunatahna kakun pinnalle ja anna tekeytyä viileässä 30 min. Valmista sitten marenki.

Vaahdota munanvalkuaiset kovaksi vaahdoksi. Keitä sokeri ja vesi lämpömittarin kanssa 121 asteeseen. Kesti muuten aika kauan siitä vielä kun alkoi kiehua. Älä siis turhaan sekoittele/jäähdyttele. Kun liemi saavuttaa lämpötilan kaada se ohuena nauhana munavaahtoon samalla kun vispaat (yleiskoneella tai säkövatkaimella) valkuaisia täydellä teholla. Käännä sitten tehot pienemmällä ja vatkaa kunnes marenki on viilennyt. (Opin uuden sanan ruotsia:ljummen!)

Levitä (tai pursota) marenki kakun päälle. Polta sitten kaasupolttimella rohkeasti vaaleanruskeaksi.



Kakku sopii hillittömän hyvin pääsiäiseen, jotenkin sitruunaisen makumaailmansakin takia ja siksi kun on monta päivää aikaa kokkailla. Ei tämä oikeasti työläs ollut kuitenkaan. Ja tyylikäs on. Ja hyvä. Melko makea loppupeleissä kuitenkin. Mutta siksipä riittoisa. Ja sanoinko jo että kaunis.




21 kommenttia:

  1. Mutta kuinka se nyt on jo korkattu, kiirastorstaina! :D Ei tosiaan sellainen "leipasin kakun"-kakku, mutta tosi kaunis, tuo pinta etenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kun kaikki pääsiäisen jälkkärikohdat on jo varattu. Kiirastorstaihan oli vanhan kansan perinteinen herkuttelupäivä... (not!)☺

      Poista
  2. Hei! Ihana kakku, lähtee kokeiluun varmasti pian! Kysymyksenä kuitenkin, että kuinka monta munaa täytteeseen tulee? Aineslistassa on vain yksi keltuainen ja ohjeessa lukee, että "lisää munat yksitellen ja viimeiseksi keltuainen". T. Jaana

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa kun luette ajatuksel läpi. Korjasin tuonne reseptiin puuttuvat 2 munaa täytteeseen. Olen kyllä satavarma, että kirjoitin 110g munia ja sulkeisiin 2 , mutta niin vain oli hävinnyt. Kiitos! ja herkullista kokeilua!

      Poista
    2. Kiitos nopeasta vastauksesta! Ja ihanasta blogista! Tää lähtee kauppaan hakemaan tuorejuustoa... :)

      Poista
  3. Missä vaiheessa lemon curd lisätään seokseen?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se levitetään kakun pintaan marengin alle. Lukee kyllä reseptissä.

      Poista
  4. Ihana kakku! Tätä on ihan pakko testata 😊 Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytteen koostumus oli täydellinen, ehkä mukaan olisi voinut tujauttaa vähän sitruunamehua ja hiukan vähentää sokeria, marenki päällä on kuitenkin niin makea. Täytyy kuulostella mitä mieltä muut syöjät ovat olleet.

      Poista
  5. En ole edes tiennyt, että on erikseen joku sokerilämpömittari, ihan tavallisella digitaalisella mittarilla olen mitannut myös italialaisen marengin.

    Kaunis on, ei siitä mihinkään pääse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oh, what ignorance!

      No ei vaan... luulin kyllä että oon ainoa joka välillä tarttis sitä ja jolla sitä ei oo.

      Kiitos Jonna, arvostan esteettistä silmääsi.

      Poista
  6. Tämä kakku jäi kyllä vainoamaan minua. Luulen, että minun on kokeiltava sitä, mutta pienennän ohjetta vähän, kun minulla on nätti vuoka, jota en ole koskaan saanut vielä kokeiltua. Ja tuorejuustoakaan ei ole kuin pari purkkia :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marenkia tuli sitten myös tosi reippaasti ainakin mun 4 munanvalkuaisella, en tiedä oliko paljon yli 130g. Eli jos pienennät ohjetta niin melkein puolittaisin marengin määrän... Kokeile täytteeseen myös liraus sitruunaa tai ehkä jopa sitruunankuorta.

      Poista
  7. Ei vitsit ku näyttää hyvälle! Pitääpä laittaa korvan tää tämä :) ja semmonen kaasupoltin on kyllä ihan seuraavana ostoslistassa!

    VastaaPoista
  8. No jo on nätti kakku! Käänsin oman lehden sivun koirankorvalle tämän(kin) ohjeen kohdalla, vielä en ole ehtinyt testaamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän se just on; niin paljon reseptejä, niin vähän aikaa!

      Poista
  9. Vitsi! Eipäs ole tullut mieleen kasata marenkia juustokakun päälle. Täytyypä soveltaa joskus, mukavan juhlava ilmestys. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tän kakun ulkonäkö yllätti kyllä itsenikin. Ilmeiseti ei ollut suorituspaineita.

      Poista
  10. Upean kaunis kakku, kuin taideteos tai sitähän se on :) Minulla on nyt ollut kaapissa vuoden mieheltäni saatu "liekinheitin" niinkuin mieheni sitä kutsuu ja en ole vieläkään sitä kokeillut (nolous) Ehkäpä se pääsee vihdoin kaapista. Ensin tarvitaan se sokerimittari, Ikean mittari kyllä löytyisi! Hmm... Josko vappuna yllätän perheen, kiitos inspiksestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. No jos Jonnakin käyttää Ikeaa ja minäkin sillä onnistuin, niin...
      Ja nyt se tohotin sieltä kaapista heti! Tee vaikka bruleeta ens hätiin!

      Poista